Park Vliegbasis Soesterberg.
Park Vliegbasis Soesterberg. Foto: foto Utrechts Landschap

Fondsenwerving voor Park Vliegbasis Soesterberg

Algemeen Algemeen

Dinsdag 26 september startte Utrechts Landschap een grootschalige campagne om nieuwe beschermers te werven. Aanleiding is de beoogde aankoop van Park Vliegbasis Soesterberg.

In haar negentigjarig bestaan kocht Utrechts Landschap vaker natuur en erfgoed aan, maar nog nooit zo'n groot gebied. Het voormalige defensieterrein omvat 375 hectare bos, heide en grasland, en belangrijk militair erfgoed. Op de vliegbasis zijn al meer dan 2000 verschillende soorten planten en dieren geteld. De fondsenwervingscampagne heeft de titel Kostbaar landschap gekregen.

Structureel
Het belang van Park Vliegbasis Soesterberg is ecologisch en cultuurhistorisch gezien zo groot, dat het een onmisbare toevoeging is aan het grondgebied van Utrechts Landschap. Want wat deze stichting in eigendom heeft, blijft voor altijd natuur. Daarom is de wervingscampagne niet zozeer op eenmalige donaties gericht, maar op structurele steun, legt directeur-rentmeester Saskia van Dockum uit: 'We willen het gebied in eigendom verwerven, omdat we zeker willen stellen dat het nooit een andere bestemming krijgt dan natuur en erfgoed'. Op de speciale website www.kostbaar-landschap.nl kunnen geïnteresseerden meer lezen over de vele facetten van Park Vliegbasis Soesterberg en zich aanmelden als Beschermer. Onder de nieuwe donateurs wordt een zweefvlucht boven de vliegbasis verloot.       (Marije Holleman)