Ike hoopt dat veel kinderen zullen genieten van de avonturen van Li-mae en Iva.
Ike hoopt dat veel kinderen zullen genieten van de avonturen van Li-mae en Iva.

27.082.010 letters in mijn hoofd

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Haar hele leven is Ike Smitskamp uit Bilthoven al in de ban geweest van kunst en schrijven. Vanuit haar atelier in de Ambachtstraat in De Bilt maakt zij de mooiste schilderijen, maar na een gesprek met een meisje die overal letters in ziet, besloot Smitskamp het eens over een andere boeg te gooien.

'Natuurlijk is het boek niet zomaar ontstaan. Na een gesprek met een kind, dat overal letters in ziet, besloot ik een boek te schrijven over een zoektocht naar letters', begint Ike Smitskamp haar verhaal. 'Dat meisje vertelde mij dat zij overal letters in ziet en altijd bezig is met letters. Daarom laat ik ook mijn boek 'Li-mae en de Letterkamer' beginnen met het meisje Li-mae, die overal letters in ziet. Of het nu is op de bevroren vijver bij haar oma en opa, bij de frietjes op haar bord of in de hondenpoep op de stoep. Met al die letters maakt Li-mae woorden, zinnen en daarvan weer een verhaal, net als dat meisje dat ik sprak'.

Letterzak
Het boek gaat over het meisje Li-mae en haar twee vrienden Iva (een soort pimpelmeesje) en de oude man Emil. Deze oude man woont op een kamer met alleen een koffer, een letterzak en een deken. Op een goede dag schudt Emil zijn letterzak uit met alle letters die daarin zitten. Li-mae probeert hiervan Emil's levenszin te maken, maar dit lukt niet. Samen willen zij de volgende dag opnieuw proberen deze levenszin te achterhalen. Echter, mevrouw Spatlap, de schoonmaakster, heeft de letters meegenomen en vanuit haar luchtballon meegegeven met de wind, tot groot verdriet van Li-mae, Emil en Iva. Op hun zoektocht naar de letters, beleven Li-mae en Iva allerlei avonturen. Gelukkig vinden zij uiteindelijk alle letters terug en kunnen daarmee de levenszin van Emil maken. Op een dag krijgt mevrouw Spatlap een brief van haar tweelingzus. Helaas kan zij deze niet lezen, omdat zij een afkeer heeft van boeken, en leren lezen onbelangrijk vindt. Li-mae en Emil helpen haar met de brief en uiteindelijk besluit mevrouw Spatlap toch te leren lezen.

Interactief
'Voor de illustraties in mijn boek heb ik als basis mijn schilderijen genomen, zodat ik niet steeds alles hoef te tekenen', vertelt Smitskamp. Zij vervolgt: 'Wel heb ik tekeningen gemaakt van Li-mae, Iva, Emil, mevrouw Spatlap en alle afzonderlijke letters. Deze tekeningen heb ik op transparant papier gedrukt, in mijn schilderijen verwerkt en daarna gefotografeerd. Ook alle losse letters verwerkte ik in diverse landschappen op mijn schilderijen, in de hoop dat de lezertjes deze kunnen terugvinden. Op deze manier ontstond samenhang tussen beeld en verhaal. Uiteindelijk werd het een interactief boek, waarbij kinderen moeten zoeken naar letters, om daarvan weer woorden en zinnen te maken. Achterin het boek heb ik een letterblad bevestigd, zodat de kinderen hun gevonden letters en woorden kunnen opschrijven. Ik hoop hen zo spelenderwijs creativiteit en liefde voor onze taal bij te brengen'.

Beheer
'Li-mae en de letterkamer' wordt in eigen beheer uitgegeven door Smitskamp. Het boek wordt gesloten middels een oranje koord (dat als een rode draad door het boek loopt), met een zogenaamde 'notaris-sluiting'. Inmiddels is Smitskamp zo enthousiast dat nog vier delen volgen op 'Li-mae en de Letterkamer'? 'Ja, dat klopt, het volgende boek gaat over paarden. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich af in de Rocky Mountains', laat Smitskamp weten.

Het boek is te verkrijgen bij de Bilthovense Boekhandel en bij Boekhandel Bouwman in De Bilt.