Vogeltelling in 2016
Vogeltelling in 2016

Beleef de Vogeltrek in De Bilt

Algemeen Dieren

Op zaterdag 30 september neemt de Vogelwacht Utrecht samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogel-tel-dag. In meer dan 35 landen in heel Europa wordt er op hetzelfde moment vogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. De trektelgroep staat vanaf 7.30 uur bij de telpost De Jacobssteeg (op het bruggetje over de Biltse Grift).

Dit jaar verzamelt de Slowaakse partnerorganisatie van Vogelbescherming alle gegevens voor heel Europa. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 bekend.

Het najaar is dé tijd van het jaar om een recordaantal vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land.

Natuurliefhebbers
Voor vogelaars en natuurliefhebbers is dit het moment om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Op ruim 150 locaties kan men ze op 30 september tegenkomen. Ook bij telpost De Jacobssteeg wordt druk geteld. Vogelwerkgroep Utrecht/De Bilt is hier vanaf 7.30 uur paraat om de overvliegende vogels te turven. Men bereikt de telpost door vanaf de Utrechtse weg het pad tegenover het van der Valkrestaurant in te lopen. Er wordt geteld tot omstreeks 12.00 uur. Mocht iemand op 30 september verhinderd zijn: er wordt in principe iedere woensdag en zaterdagochtend geteld op deze plek. Iedereen is welkom Vorig jaar werd in Nederland tijdens de BirdWatch 552.455 vogels geteld, 199 soorten in totaal.            (Anton Schortinghuis)