Voor (familie-)leden was er een leuke fietstocht van ongeveer 30 km langs diverse markante punten in en rond De Bilt. Hier een pitstop van een gedeelte van de deelnemers op Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk.
Voor (familie-)leden was er een leuke fietstocht van ongeveer 30 km langs diverse markante punten in en rond De Bilt. Hier een pitstop van een gedeelte van de deelnemers op Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. Foto: André Breukelaar

Fraternitas 100 jaar in broederschap

Algemeen Sport

door Henk van de Bunt

Op 17 september was het precies honderd jaar gelden, dat in De Bilt de Christelijke gymnastiekvereniging Fraternitas werd opgericht. Er was al een vereniging in Utrecht, maar er kwam behoefte om ook in De Bilt aan gymnastiek te gaan doen. Zodoende richtte Fraternitas Utrecht een afdeling in de Bilt op, die dus in september 1917 een zelfstandige vereniging werd.

Het motto bleef 'in Fraternitate virtus nostra', wat vrij vertaald inhoudt: 'In broederschap ligt onze kracht'. In de loop der jaren waren er uiteraard hoogte- en dieptepunten, zoals de diverse jubilea en financieel mindere tijden. Maar tegenwoordig is 'Frat' een bloeiende Biltse sportvereniging met meerdere afdelingen. Wie daar meer over wil weten: zie www.fraternitasdebilt.nl

Smeerkaas
Zaterdag 16 september ging de jubilaris 'feesten' om 100 jaar Fraternitas te vieren. Jong en oud konden deze dag genieten. Op het scoutingterrein van Ben Labre aan de Kerklaan in De Bilt was genoeg te doen ook voor de oudere jeugd, die ook kon kiezen deel te nemen aan een leuke uitgezette fietstocht. 's Middags was er een vrolijk kinderprogramma met Jop Trekdrop en Klaas Smeerkaas, een knotsgek clownsduo. Met hun grappen en grollen zetten ze de boel flink op stelten. De middag werd afgesloten met een kinderbarbecue.

Fietstocht
Onderdeel van het feest was een natte, maar zeer leerzame fietstocht door de gemeente De Bilt, met een goed verzorgde tussenstop bij boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. De kinderen bleven in De Bilt en deden spellen in de zaal van scoutinggroep Ben Labre. Aan het eind van de middag nam Axel Foundation-ambassadeur Robin van Galen zowel de jeugd als de volwassen mee in zijn kijk op recreatieve- en topsport. De overeenkomst was in ieder geval duidelijk: 'Sporten doe je samen'. Ook Axel Foundation-mascotte Victor van het stripverhaal over stofwisselingsziekten was aanwezig. Vicevoorzitter Nelly Oelderik van Fraternitas: 'Wij zijn dankbaar en trots op ons jubileum en kijken terug op een mooie tijd en dag. We realiseren ons dat sporten niet iedereen is gegeven. De Axel Foundation zet één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte - stofwisselingsziekten - op de kaart en we leveren hier graag een bijdrage aan. Door de aanwezigheid van Robin van Galen en de mascotte is er een echte krachtenbundeling, die mooi is voor iedereen'.

Cheque
Vervolgens reikte de vicevoorzitter een cheque uit voor dit 'goede doel': 'Wij realiseren ons dat sporten niet voor iedereen is weggelegd en wij als bestuur hebben gemeend om hier aandacht voor te vragen. Dat is de reden dat we hebben besloten om hiervoor de Axel Foundation te steunen. Axel Foundation is een 'Bilts goed doel', die zich inzet voor één van de belangrijkste sterfteoorzaken onder kinderen: stofwisselingsziekte'. De cheque van 1500 euro werd vervolgens aan ambassadeur Robin van Galen uitgereikt in aanwezigheid van (vader) Danny Drieënhuizen, voorzitter van de Axel Foundation.

Dankbaarheidsdienst
In de reguliere samen-dienst van de wijkgemeenten Immauelkerk en Opstandingskerk op zondag 17 september (om 10.00 uur in de Immauelkerk) besteedde mevr. ds. Stam samen met enige leden van Fraternitas aandacht aan de jubilaris. Als afsluiting van dit jubileumjaar is er op 4 november nog een grote jubileumshow.

V.l.n.r. Robin van Galen. Nelly Oelderik, Danny Drieënhuizen en mascotte Victor zijn dankbaar en blij met de cheque van 1500 euro.