Logo vierklank.nl
 V.l.n.r. Mede organisatoren Lotte Stuurman, Petra Lage Venterink, Lies Nijnens en Kees Floor.
V.l.n.r. Mede organisatoren Lotte Stuurman, Petra Lage Venterink, Lies Nijnens en Kees Floor.
Algemeen

Oog voor elkaar in Hollandsche Rading

'Hallo Buur' is een initiatief van het Platform Respectvol samenleven. In een tweewekelijkse column lees je over een inspirerend buurtinitiatief in De Bilt. Deze week: Oog voor elkaar

Begin augustus kregen alle inwoners van Hollandsche Rading een folder door de bus met een simpele boodschap: laten we in ons dorp een beetje voor elkaar zorgen. Oog voor elkaar heet het initiatief van Vereniging Samen voor Hollandsche Rading. Doel is tijdelijke en acute hulp organiseren voor en door alle inwoners van Hollandsche Rading.

Snel opgelost
Uit de eerste reacties valt vooral op dat mensen niet weten wat er al is aan hulp binnen de gemeentegrenzen, vertelt Natasja, één van de organisatoren: "We kregen bijvoorbeeld een vraag over vervoer naar het ziekenhuis. We konden mevrouw meteen voor die dag helpen en voor daarna hebben we haar doorverwezen naar Meldpunt vervoer De Bilt. Of een alleenstaande man die graag af en toe met andere mensen samen eet. Dat daar eens per maand een middag voor is in ons dorp wist hij niet."

Kleine dingen
Er is ook al aanbod voor hulp. "Een mevrouw van 85 wilde in eerste instantie informatie over wat Oog precies inhield. Ze had geen acute hulpvraag. Tijdens ons gesprek bood ze spontaan aan om boodschappen te doen voor een buurtbewoner als die daar even niet toe in staat is."

Kleine dingen voor elkaar doen, daar gaat het om, benadrukt Natasja. "Daarbij is het belangrijk dat mensen wel de eigen regie houden. We nemen geen dingen structureel over. Maar er kan zomaar iets structureels voortkomen uit een eerste contact."

Match
Binnenkort komt de vernieuwde website www.hollandscherading.com online, waar mensen zich als vrijwilliger kunnen aanmelden. Oog voor elkaar zorgt vervolgens voor een match met iemand die een hulpvraag heeft. Meer weten? oogvoorelkaar@hollandscherading.com

(Julie Houben)

Suggesties voor een volgende column? hallobuur@respectvoldebilt.nl

Meer berichten