Logo vierklank.nl
Winnaars junioren Marcel Gaasenbeek (1), Thijs Evers (2), Tycho Stijlaart (3).
Winnaars junioren Marcel Gaasenbeek (1), Thijs Evers (2), Tycho Stijlaart (3).
Sport

Geslaagde wielerronde Westbroek

Zaterdag 26 augustus klonk voor de achtste keer het startschot voor de Wielerronde van Westbroek. Weer zo'n dag met met een gouden randje. Lekker weer om te fietsen, geen wind, geen regen en veel belangstelling, vanuit de verre omtrek. De opbrengst van dit hele spektakel ging, zoals vanouds, weer naar 'Spieren voor Spieren'.

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 25 augustus startte de Wielerronde met de Juniorenwedstrijd van 7 tot en met 11 jaar. Dit jaar verschenen vier deelnemers aan de start. Dat er veel talent tussen zat, bleek al snel. De hoeken werden op zijn scherpst aangesneden en de snelheden waren aanzienlijk. Uiteindelijk kwam Marcel Gaasenbeek als eerste over de finish. Thijs Evers en Tycho Stijlaart eindigden respectievelijk als tweede en derde. Bij de tijdrit, die daarna volgde, kwam Arnold Gaasenbeek als eerste over de streep, met in zijn kielzog als tweede repectievelijk derde, Huib Zijderveld en Joost de Ouden.

Volkslied
Keer op keer vroeg de leiding van het evenement of de deelnemers iets naar achteren wilden gaan, achter de startlijn. Maar wat wil je ook, al die dampende lijven, vol spanning en adrenaline, de vezels in de spieren strak gespannen, met de wil om weer tot het uiterste te gaan. Zij wilden knallen en laten zien wat zij konden. Maar eerst moest het Westbroekse Volkslied nog ten gehore worden gebracht. Na dit inmiddels welbekende lied, klonk het startschot BAMM! en denderde de groep van start, als een stel wilde op hol geslagen beesten. Links en rechts haalden de echte goden de iets mindere goden in, tot zij uit het zicht verdwenen, in het niets.

Evenement
'Het is onze organisatie weer gelukt om een mooi evenement neer te zetten en weer met schitterend weer, net als voorgaande jaren', vertelt organisator Jan Hennipman. 'Wij hebben weer dezelfde afstand als voorgaande keren, de plaatselijke omlopen zorgen voor een afstand van ongeveer 46 kilometer', vervolgt Hennipman. 'Natuurlijk hoeft niet iedereen deze afstand te fietsen. Als de nummer één over de finish is, is de pret voorbij en wordt iedereen afgevlagd. Dus met een beetje pech, of misschien wel geluk, kun je al na één of twee rondjes weer afstappen en weer in training gaan voor de volgende keer'.

Natuurschoon
Uiteraard kunnen Jan Hennipman en Piet Wijnen zo'n groot evenement niet alleen aan. Ongeveer 70 vrijwilligers uit het dorp staan hen bij. Iedereen heeft zo zijn eigen taak. Niet alleen bij het assisteren tijdens de Wielerronde, maar ook bij het Kinderplein zijn vrijwilligers actief, met onder andere schmink en een springkussen en dergelijke. Ook voor het publiek was weer van alles te doen en te eten: bitterballen van Coen en een live verslag van koerscommentator Roy de Kruif, zodat iedereen op de hoogte bleef van het reilen en zeilen van de deelnemers. Natuuurlijk was er ook weer een lotenverkoop met mooie prijzen, allemaal voor het goede doel. Ondertussen werden alle deelnemers toegejuicht, of je nu in de kopgroep fietste of moederziel alleen, ergens achteraan. Jan Overeem, met zijn 71 jaar de oudste deelnemer, genoot vooral van het natuurschoon. Daarom kreeg hij uiteindelijk de Groene Trui, als langzaamste deelnemer. 'Toch zou menigeen hem dit niet kunnen nadoen', mompelden enige toeschouwers onder elkaar.

Recordtijd
Hennipman: 'Dankzij het ontbreken van wind werd dit keer een wel heel snel parcours gereden, met een nieuwe recordtijd: 1 uur en 4 minuten, met een gemiddelde van 42,97 kilometer per uur'. Stefan Donselaar, oud-Westbroeker, deed voor de eerste keer mee en was best trots op zijn ongeveer 35e plek. 'Wat is dit een geweldig evenement. Helaas had ik geen teller op mijn fiets, dus ik moest het met een app op mijn mobiel doen. Ik kwam binnen na 1.15 uur, met een gemiddelde van 37 kilometer. Ergens op de Kerkdijk haalde ik mijn max van 53 kilometer per uur. Super! Zij halen hier echt hoge snelheden, vooral als je achter zo'n groepje hangt. Je wordt gewoon meegezogen. Wel is het de bedoeling dat je op heel korte afstand achter je voorganger fietst, anders is het bekeken. Je moet de groep wel helemaal vertrouwen, Als dat bij mij ontbreekt, haak ik af, want ik wil natuurlijk wel heelhuids van mijn fiets kunnen afstappen. In ieder geval ben ik volgend jaar weer van de partij'.

Uitslagen zaterdagmiddag:
heren: Patrick Leeflang (1), Robert Gaasenbeek (2), tevens snelste Westbroeker en Arnold Gaasenbeek (3)

Dames: Suzanne Alting (1), Sharon Heijink (2), Mirjam van der Puijl (3)

Jeugd (12 t/m 16 jaar): Tom van Lint (1), Joey van Lint (2) Kris Boere (3)

Pechpet: Hans Schuurman

Zwarte band, meest strijdlustige renner: Niels van de Berg, 12 jaar oud, ondanks valpartij, toch door gefietst

Groene trui (langzaamste deelnemer): Jan Overeem

Helaas was de opbrengst voor Spieren voor Spieren nog niet bekend.

Meer berichten