Logo vierklank.nl
Jelle van der Zee schenkt Anneke een beeldje van Jits Bakker.
Jelle van der Zee schenkt Anneke een beeldje van Jits Bakker.
Algemeen

Trouwe fans bezorgen Anneke Iseger kleurrijke huldiging

Met haar aankomst in een indrukwekkende oldtimer van Jan Klok begon vrijdag 18 augustus op het bordes van Jagtlust de afscheidshuldiging van Anneke Iseger. Zij werd enthousiast verwelkomd door de in stijl uitgedoste gelegenheidsburgemeester Jelle van der Zee  en gehuldigd door het comité Anneke Bedankt, dat haar in fraaie kostuums met een passende tekst toezong. Anneke was jarenlang correspondente van de Biltsche Courant.

door Guus Geebel

Voor het Lichtruim waar de huldiging werd voortgezet sprak Jelle van der Zee Anneke toe. 'We staan hier bij de cultuurtempel van De Bilt waar we enorm trots op zijn. Die tempel was er nooit gekomen als Anneke Iseger er niet geweest was.' Hij roemt haar verdiensten voor het culturele klimaat in de gemeente, dat door haar artikelen in de krant gedurende 29 jaar duidelijk versterkt werd. Anneke droeg daar zelf ook aan bij met verschillende activiteiten. Ze is al jarenlang lid van toneelvereniging Steeds Beter, is actief bij Gluren bij de Buren, verzorgt samen met pianist Ignaas de Jong een liedjesprogramma voor ouderen in zorgcentra en treedt af en toe op als de Utrechtse Annie bij de Persmuskieten. Voor haar vele activiteiten ontving zij in 2009 uit handen van burgemeester Gerritsen een Koninklijke onderscheiding.

Fotomoment
Dit voorjaar kreeg Anneke Iseger van haar krant te horen dat haar journalistieke bijdragen op een andere manier invulling moesten krijgen. Omdat ze dat niet zag zitten nam ze ontslag. Veel inwoners wilden haar vertrek niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerden een waardig afscheid. Dat vond op 18 augustus eerst plaats met een theatraal fotomoment op het bordes van Jagtlust en vervolgd met een happening voor Het Lichtruim aan de Planetenbaan.

Wisseltrofee
Bij Het Lichtruim zongen spelers van Steeds Beter een danklied waarna Jelle van der Zee opnieuw het woord nam. 'Ik wil nog een persoonlijke cadeau aan jouw verdiensten voor onze gemeente toevoegen. Ik heb in 2002 een prachtig cadeau van Jits Bakker gekregen. Jits Bakker is de trots van de gemeente, waarover jij veel geschreven hebt. Toen ik erover nadacht wie na mij dit beeld zou mogen hebben vond ik dat jij dat zou moeten zijn. Het is een van de weinige zelfportretten in brons van de kunstenaar. Misschien komt er in jouw leven een moment dat je het beeld door wilt geven en wordt het een Jits Bakker Wisseltrofee.'  

Knuffels
Theatermaker Timon Blok uit Groenekan hield een verrassend journalistiek fantasieverhaal. Hij zong daarna op de melodie van De Troubadour van Lenny Kuhr het op Anneke toegeschreven lied: De Journalist. Het lied eindigt met: 'De pagina's die bleven blank, nog eenmaal hier is onze dank, ze zal nog vaak worden gemist, de journalist.' Martin de Boer spreekt Anneke daarna  toe en dankt haar namens de muziekschool en het KunstenHuis. Dan is het tijd voor knuffels.

Meer berichten