Logo vierklank.nl
 Joost Derks (l) en Norben Vijfhuizen (r) popelen om de kids in Ghana training te geven.
Joost Derks (l) en Norben Vijfhuizen (r) popelen om de kids in Ghana training te geven.
Sport

Biltenaren helpen in Ghana

Afgelopen januari besloten Norben Vijfhuizen en Joost Derks, twee studenten uit De Bilt, er een paar maanden tussenuit te gaan. Zij wisten al vrij snel waar zij heen wilden en wel naar Ghana. Via de Co Foundation kwamen zij in contact met het Youth Development Project, voor een project in dit Westafrikaanse land. De Co Foundation heeft de afgelopen 15 jaar diverse projecten opgezet in Nigeria en Ghana en verleent organisatorische en financiële ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, armoedebestrijding en jeugdwelzijn.

door Walter Eijndhoven

'Dit jaar hebben wij eindexamen VWO gedaan op de Werkplaats in Bilthoven. Omdat wij niet direct na de vakantie naar de universiteit wilden, besloten wij er een paar maanden tussenuit te gaan', vertelt Norben Vijfhuizen. 'Via een kennis van mijn moeder kwamen wij in contact met het Youth Development Project in Ghana en al snel vroeg onze contactpersoon of wij het leuk zouden vinden om een keer een paar maanden langs te komen. Nou, dat vonden wij wel wat. Op naar Kitase dus'. Tussen half augustus en half december gaan de twee jonge avonturiers helpen in Kitase, een klein dorpje, veertig kilometer ten noorden van Accra, de hoofdstad van Ghana. 'Kitase is een dorpje, met slechts een paar duizend inwoners, waar veel achtergelaten kinderen in armoede wonen. De ouders zijn vaak werkzaam in Accra of het is onduidelijk wie de ouders zijn en waar die zich bevinden', vult Derksen aan.

Veel regelen
De Co Foundation probeert te helpen door zich te verbinden aan de lokale organisatie/ voetbalclub Action Boys FC met het doel jongeren in Kitase een betere kans te geven op een menswaardig bestaan. Vijfhuizen: 'De vele voetballers van deze club, hier trainen ongeveer 150 à 200 kids uit het dorp, zijn erg gemotiveerd en willen graag trainen. Leuk dus om hier ook gedurende een aantal maanden training te mogen geven met Joost. Met z'n tweeën geven wij voetbaltraining aan jongens van verschillende leeftijden. Ook willen wij, met diverse teams, deelnemen aan verschillende competities'. Natuurlijk is voetbal niet het enige waar de twee studenten zich voor zullen inzetten. De kids kampen met allerlei problemen. 'In zo'n dorp is veel te regelen, meegaan naar het ziekenhuis of het regelen van allerlei papieren', vervolgt Joost.

DOSC
De twee Biltenaren delen samen een hutje in het dorp, vanwaar zij al hun activiteiten ontplooien. Norben: 'Joost en ik voetballen bij DOSC in Den Dolder en vanuit onze club kregen wij tien tassen met trainingspakken, schoenen, broeken en shirts mee. Allemaal voor ons project. Hoe mooi is dat? Alle spullen worden verscheept, dus de lading komt pas aan als wij allang in Kitase zijn. Ben benieuwd hoe de kids reageren op deze spullen'. Joost: 'Toen wij besloten om naar Ghana te gaan, vonden wij het geweldig om dit project te gaan doen. Maar nu wordt het toch wel spannend, morgenochtend (15 augustus) vertrekken wij. Zometeen eerst nog even naar de supermarkt. Kaas, stroopwafels en drop halen, want dat zullen wij wel missen in Ghana'.

Voor meer informatie over het project: co-foundation.org

Meer berichten