Ds. Evert van Leersum wil mensen verbinden en inspireren.
Ds. Evert van Leersum wil mensen verbinden en inspireren.

Gegrepen door het woord

Algemeen Algemeen

Op 18 juni doet dominee Evert van Leersum intrede in de wijkgemeenten Immanuëlkerk en Opstandingskerk van De Bilt. Een echte bruggenbouwer en dus de juiste man op de juiste plaats voor de fusiegemeenten op de drempel van een nieuwe era.

Een kennismakingsgesprek met de mens achter het ambt geeft antwoord op vragen. Wat drijft en inspireert hem? Over het woord als instrument, de predikant als veerman en... over 'kuisheid' en 'woede'.

Brug
De Protestantse Gemeente De Bilt zocht een bruggenbouwer en verbinder met fusie-ervaring en vond Evert van Leersum. Nu nog predikant in Barneveld, waar hij enkele jaren geleden een soortgelijk fusieproces meemaakte als waar dat in De Bilt nu speelt. Ook in Barneveld was een Immanuëlkerk in het spel en, net als in De Bilt, werd ook daar het gelijknamige Godshuis afgestoten en verkocht. Markant toeval of voorzienigheid?

Muzikale noot
Het geloof is een familieaangelegenheid voor het gezin Van Leersum. Evert heeft al zeventien jaar zijn gemeente in de Barneveld, terwijl zijn vrouw sinds 2015 voorgaat in de Goede Herderkerk in Huizen. Daar woont het echtpaar ook in de aangebouwde dienstwoning. Ze hebben een dochter, die 'Arts & Humanities' studeert in Middelburg. Moeder en dochter beoefenen de zangkunst en bespelen diverse instrumenten. 'Zelf ben ik niet muzikaal actief, maar in de vacature door de Protestantse Gemeente De Bilt sprak mij wel aan dat er een muzikale bruggenbouwer werd gezocht. Want goede muzikale ondersteuning van de eredienst vind ik wezenlijk. Een dienst is meer dan het verkondigen van het woord'.

Woorden
Maar het woord is wel wat Evert van Leersum beweegt. Oude woorden uit de Bijbel, om steun te bieden aan allen die worstelen met moeilijke levensvragen in een ingewikkelde wereld. Van Leersum: 'De Bijbel geeft geen kant en klare antwoorden op alle levensvragen, maar houdt ons een spiegel voor. Wie zijn we, hoe zijn we als mens? De Bijbelse boodschap is nog steeds actueel en met de juiste vertaling naar het hier en nu, kun je mensen steun bieden bij hun speurtocht naar antwoorden en betekenisgeving. Een kwestie van zoeken naar de juiste woordenformule en de juiste toon. Want als predikant heb je in je ambt alleen woorden om mee te werken. Daar moet je je dan ook mee voeden. Daarom lees ik veel boeken en gedichten. Om te leren van hoe anderen woorden gebruiken als instrument om te verbinden en te inspireren. In dat opzicht zie ik mijzelf soms ook wel eens als een veerman, die het woord naar de mensen brengt en de mensen naar het woord. Om een brug te slaan tussen twee werelden: de wereld van de oude Bijbelverhalen en de belevingswereld van de moderne mens. Daarin vind ik inspiratie en energie. Het is heel mooi en dankbaar werk'.

Eenheid in verscheidenheid
Van Leersum vindt het mooiste aspect aan zijn werk dat hij een grote verscheidenheid aan mensen ontmoet, die hun eigen levensverhalen hebben en die op persoonlijke wijze inhoud geven aan hun geloof. 'Iedereen heeft iets met God maar ieder op zijn eigen manier. En we vinden allemaal andere dingen mooi of belangrijk, maar toch is er iets dat ons allemaal verbindt. Die eenheid in verscheidenheid van mensen vind ik fascinerend. Ik kijk ernaar uit om in mijn nieuwe gemeente aan de slag te gaan en de mensen en hun verhalen daar te leren kennen. Het verder samenbrengen van de gemeenten Immanuëlkerk en Opstandingskerk is een uitdaging waar ik mij met de kerkbesturen en de gemeenteleden graag voor wil inzetten. In Barneveld ligt dat proces al vijf jaar achter ons. Helemaal vergelijkbaar is de situatie trouwens niet, want er was geen financiële reden voor de fusie van twee gemeenten. De wens kwam vanuit de achterban van de kerken, die ontdekten dat ze zoveel gemeen hadden in hun geloofsbeleving. Aanvankelijk was het een samenvoeging in één gemeente met behoud van twee kerkgebouwen. Maar omdat de kerkleden het gevoel van samenzijn misten, kwamen zij ook zelf met de wens om uiteindelijk in één verbouwd kerkgebouw verder te gaan. Dat is uiteindelijk ook gebeurd'.

'Woedender'
Evert van Leersum publiceerde in verschillende kerkelijke bladen en heeft ook een blog. Daar viel in een passage het volgende motto op: 'Kuiser, inniger, woedender', een citaat van ethicus en dogmaticus Gerard Rothuizen. Dat vraagt om enige uitleg. Van Leersum: 'Het was een citaat dat mij erg aansprak. Ik vind dat mensen vandaag de dag soms nogal luchtig over God spreken. Alsof ze hem dagelijks ontmoeten op de markt. Dat mag wat mij betreft best wat 'kuiser'. Ik bedoel daarmee: respectvoller, meer op afstand. Maar het contact tussen de mens en God mag tegelijk op geestelijk niveau wel inniger zijn. En de woede? Dat is iets dat we in ons geloof lijken te hebben afgezworen. God is immers liefde en het christendom predikt vergeving als antwoord op slechte daden. Maar we mogen de ogen niet sluiten voor wat er in de wereld gebeurt. Zoveel onrecht en leed van mensen tegen mensen. Daar mogen we op zijn tijd ook best wel eens onze woede over uiten. Misschien zijn we als gelovigen wel iets te lief geworden…?'.          (Rob Jastrzebski)