Zonder een spoortje van vermoeidheid zijn de kinderen van de School met de Bijbel op weg naar het eindpunt.
Zonder een spoortje van vermoeidheid zijn de kinderen van de School met de Bijbel op weg naar het eindpunt. Foto: Reyn Schuurman

Avondvierdaagse Maartensdijk succesvol verlopen

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

Mede door de medewerking van het weer is de 46e Avondvierdaagse in Maartensdijk ook dit jaar weer prima verlopen. Alle 536 deelnemers haalden de finish. De eerste avond was er onzekerheid over de weersverwachting. Aan het eind van de middag werd de weersituatie door de organisatie beoordeeld en geconcludeerd dat er zonder problemen gelopen kon worden.

Het bleek een goede beslissing om aan het eind van de middag te beoordelen of het verantwoord was om te gaan lopen die avond. Er was in de ochtend een weersverwachting met onweersbuien afgegeven. Ad Nieuwenhuis van het organisatiecomité: 'De overkoepelende Sticht Gooise Wandelsport Bond, waaronder Maartensdijk resulteert had in de ochtend het advies afgegeven om af te gelasten. Wij vonden echter dat we dat beslismoment moesten uitstellen tot 16.00 uur. Dat bleek een goede beslissing. De weersvooruitzichten waren goed en kon er die avond gelukkig zonder problemen gelopen worden'.

Dijckstate
Dit jaar kon geen beroep gedaan worden op De Vierstee omdat de accommodatie gerenoveerd wordt. De organisatie moest uitwijken naar Dijckstate aan het Maertensplein. Ad Nieuwenhuis: 'Dit is ons goed bevallen. Het is hier rustiger dan in De Vierstee en dat is voor ons prettiger en ook het vertrek van de wandelaars is vanaf het Maertensplein prima verlopen. We gaan binnenkort met elkaar evalueren en wie weet wat daar toe leidt'.  

Gouden speld
Dinsdagavond voor aanvang van de wandeltocht van die avond vond er onverwacht en onaangekondigd een plechtig moment plaats. Ad en Anjo Nieuwenhuis werden onderscheiden door een official van de Sticht Gooise Wandelsport Bond met een gouden speld van de Bond voor het 40 jaar organiseren van de Avondvierdaagse in Maartensdijk. Ad Nieuwenhuis: 'Dit kwam als een verassing. We wisten wel dat we tegen de 40 jaar aanzaten maar niet dat het al zo ver was'.

Sokken van verband
Het Rode Kruis heeft het niet druk gehad. Slechts een enkele blaar moest behandeld worden. 'Om blaren te voorkomen heb ik de eerste avond wel twee sokken van verband gemaakt voor een kind dat op blote voeten op sandalen liep' aldus Jochem van Zijtveld van het Rode Kruis. 'Dat is vragen om blaren. De volgende dag had het kind gelukkig schoenen aan'.

Intocht
Donderdagavond 1 juni was de traditionele intocht met bloemen en muziek. De Planetenlaan was verzamelpunt voor de deelnemers alwaar de bloemen aan hen werden uitgereikt. Voorafgegaan door de Biltse Harmonie liepen de deelnemers via Melkweg, Bernhardlaan en Marijkelaan tot eindpunt Dijckstate voor de medaille-uitreiking. De organisatie die bestaat uit 17 vrijwilligers kan terug zien op een geslaagde 46e editie van de avondvierdaagse waarbij de weergoden het evenement goed gezind waren.

Dit jaar was er een nieuwe route waarin opgenomen een oversteek van de Koningin Wilhelminaweg ter hoogte van Achterwetering. Verkeersregelaars hadden hun ‘onmisbare handen’ er vol aan.
Onder toeziend oog van Ad wordt Anjo Nieuwenhuis onderscheiden.