Machiel van Hijkoop bij de pallets waarvan kinderen en ouders samen een 'wooden art bike' gaan maken tijdens de kunstroute op 20 en 21 mei.
Machiel van Hijkoop bij de pallets waarvan kinderen en ouders samen een 'wooden art bike' gaan maken tijdens de kunstroute op 20 en 21 mei. Foto: Hilde van Drunen

Wooden art bike op Vrijeschool Het Zonnewiel

Algemeen Algemeen

Tijdens de kunstroute op 20 en 21 mei organiseert Vrijeschool het Zonnewiel behalve een expositie met zes kunstenaars óók diverse workshops en activiteiten voor kinderen. Machiel van Hijkoop is een van de deelnemende kunstenaars én workshopleider: 'Samen met kinderen en ouders gaan we een echte Zonnewiel Fiets in elkaar timmeren uit stevige houten pallets. Misschien bedenken we ter plekke ook nog allerlei versierselen aan het basisontwerp'.

Machiel is vader op Vrijeschool het Zonnewiel en verzot op fietsen, van mountainbike tot innovatieve modellen. Hij maakt zelf ook al jaren fietsen van allerlei verschillende materialen. Bij het speuren naar nieuwe informatie over fietsen ontdekte hij de 'wooden bikes' uit Afrikaanse landen en Vietnam: 'In arme landen hebben de mensen geen geld voor een superdure electobike, of zelfs maar een gewone stadsfiets zoals hier; het is daar niet eens te krijgen. De mensen die daar wonen maken zelf hun eigen fiets van hout en gerecyclede autobanden en creëren zo een bron van inkomsten. Waar een wil is, is een weg'. Het programma op 20 en 21 mei op het Zonnewiel vermeldt naast livemuziek de Workshop 'Wooden art bike' (timmeren met Machiel van Hijkoop), een workshop schilderen met Paul Reeskamp en om 13.30 en 15.30 uur voorstellingen van een verhalenverteller.           (Hilde van Drunen)