Logo vierklank.nl
 Na een rondleiding door tuin en de tegenover Eyckenstein gelegen moestuin worden door burgemeester Sjoerd Potters de 'apps' in werking gesteld.
Na een rondleiding door tuin en de tegenover Eyckenstein gelegen moestuin worden door burgemeester Sjoerd Potters de 'apps' in werking gesteld. (Foto: Lex van Boetzelaer)
Historie

Fietsen langs historische plekken

Burgemeester Sjoerd Potters 'opende' zaterdag 22 april na een rondleiding door de tuin en moestuin van Eyckenstein in Maartensdijk tijdens het afsluitende drankje namens de beide jubilerende historische verenigingen de nieuwe 'fietsroute-app' van de jubilarissen in deze gemeente.

door Henk van de Bunt

De 'app' laat in 45 km. zien hoe vanaf ongeveer het jaar 1000 het veenlandschap van de gemeente De Bilt zijn huidige vorm kreeg en hoe kernen als Groenekan, Maartensdijk en Westbroek zijn ontstaan. Opeens zijn sloten geen sloten meer maar men gaat ze zien als een onderdeel van een ingenieus afwateringssysteem om turf te winnen en landbouw mogelijk te maken. Opeens wordt de straat, waar men gedachteloos overheen reed een historische plek, waar men nooit meer hetzelfde gevoel bij zal hebben.

Zanddek
Behalve door het veengebied fietst men ook door het zandgebied van Hollandsche Rading en Bilthoven. Er wordt verteld hoe honderdduizenden jaren geleden de gletsjers van Scandinavië voor het zanddek zorgden waar men thans overheen fietst en waar men details kan ontdekken van bijzondere kerken, buitenhuizen, villa's en landgoederen.

Er is een lange route (ca. 45 km) en een korte versie van ong. 30 km. Deze kunnen worden gedownload op de eigen smart- of iPhone. Er zijn ook papieren versies beschikbaar; eveneens te downloaden vanaf de jubileumwebsite: www.vanzoddetotpleisterplaats.nl.

Meer berichten