Het publiek geniet van Soerjadi's fijnzinnige spel.
Het publiek geniet van Soerjadi's fijnzinnige spel. Foto: Idsard Bosman

Ardjoena Soerjadi in Rustenhoven

Algemeen Muziek

'De essentie van schoonheid: eenheid in verscheidenheid', zei de grote componist Felix Mendelssohn en dat gold zeker voor de combinatie van klassieke meesterwerken die de pianist Ardjoena Soerjadi, inderdaad, broer van de meesterpianist, afgelopen zondagmiddag vertolkte.

In de schitterende omgeving van de 18e-eeuwse buitenplaats Rustenhoven, gelegen naast 'grote broer' landgoed Eyckenstein, waren in vroeger tijden koningin Juliana en prins Bernhard graag te gast: in de zaal die nu voor concerten, vergaderingen en zelfs als officiële trouwlocatie gebruikt wordt, heeft de koningin vroeger nog met vriendinnen toneel gespeeld.

Met zijn grote techniek betoverde Soerjadi de uitverkochte zaal, allereerst met Mozart en Chopin, daarna met enkele belangrijke werken van Mendelssohn, waarin zijn talent pas goed loskwam: met veel poëzie en fijnzinnig spel ontlokte hij het publiek soms zuchten van verrukking. Hoewel Soerjadi's pianospel soms nog iets explosiever en virtuozer zou mogen zijn, is zijn dichterlijke en romantische kant een genot om naar te luisteren.

Het volgende concert in Rustenhoven vindt plaats op 20 april a.s.: een duo met gitaar- en vioolspel.     (Peter Schlamilch)