In d’Amandelboom Bram Dolman naast v.l.n.r. de Biltse Dorpskerk (Peperbus) en de Hervormde Kerk in Westbroek.
In d’Amandelboom Bram Dolman naast v.l.n.r. de Biltse Dorpskerk (Peperbus) en de Hervormde Kerk in Westbroek.

Bram Dolman exposeert in 'dAmandelboom

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

'Toen ik in 1946 mijn eerste olieverfschilderij maakte, bestond er nog geen acrylverf. Jarenlang was dus olieverf de belangrijkste materie voor mij. Ook het pentekenen en aquarelleren beoefen ik nog regelmatig. Sinds door mij de eigenschappen van acrylverf werden ontdekt, schilder ik tegenwoordig ook in acryl op doek of papier'. Op de expositie van Bram Dolman in woonzorgcentrum d'Amandelboom in Bilthoven is een selectie te zien van 32 werken van deze niet te stuiten hobbyist uit De Bilt.

Al vanaf zijn jeugd bestaan er voor Bram Dolman drie hobby's: schaatsen, schaken en schilderen. Dolman: 'Bij het schaatsen en schaken gaan de jaren tellen, maar schilderen doe ik nog met evenveel plezier als vroeger. Landschap, stilleven en portret, elk thema heeft mijn interesse, maar landschap het meest. Van mijn vader, die kleurmaker was, kreeg ik mijn eerste lessen. Hij leerde mij de geheimen van het kleur mengen'. Bram Dolman schildert o.a. stadsgezichten en landschappen. Het schilderen in olieverf heeft nog steeds de voorkeur bij het weergeven van landschappen en stadsgezichten: 'In deze techniek werk ik al sinds mijn jeugd. Mijn eindresultaten in olieverf, acryl of pentekening zijn altijd realistisch van karakter. De laatste jaren is het portret eveneens een interessant thema voor mij geworden. Inspiratie ontstaat vaak tijdens museumbezoek. Het landschap heeft altijd mijn voorkeur gehad, vooral als er water in voorkomt. Op de meeste landschappen die ik maak is dus water te zien'.

Gebouwen
Bram Dolman is veelzijdig: 'In het jubileumjaar van '900 jaar De Bilt' exposeerde ik onder meer met schilderijen van gemeentehuis Jagtlust. Het schilderen van monumentale gebouwen heeft nog altijd mijn interesse. Jagtlust heb ik sinds 1980 al menigmaal getekend, geschilderd of geaquarelleerd, meest in opdracht. Het fraaie gebouw blijft mij boeien omdat elke weergave vanuit verschillende gezichtspunten toch steeds weer anders van sfeer wordt'. Naast Jagtlust vereeuwigde Dolman o.a. ook Eyckenstein (1780) in Maartensdijk en de Zuiderkapel (1916) in Bilthoven. Dolman exposeert van eind januari tot en met eind mei 2017 in d'Amandelboom, Noord Houdringhelaan 82 in Bilthoven. De expositie is tijdens de openingsuren van het woonzorgcentrum vrij toegankelijk.