Joris Hellevoort bij de eerste sneeuwklokjes op Oostbroek.
Joris Hellevoort bij de eerste sneeuwklokjes op Oostbroek.

Eerste sneeuwklokjes op landgoed Oostbroek

Algemeen Natuur & Milieu

Vrijdag zijn de eerste sneeuwklokjes op landgoed Oostbroek waargenomen. Landgoed Oostbroek geniet landelijke bekendheid vanwege zijn sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit.

Boswachter Joris Hellevoort: 'Sneeuwklokjes zijn de eerste tekenen dat de lente in aantocht is. In de Engelse landschapsstijl van landgoed Oostbroek horen deze stinsenplanten echt thuis.' Sneeuwklokjes lijken klein en teer, maar zijn ondertussen wel de eerste stinsenplanten die na de midwinterrust hun kopje opsteken. De bloeitijd van sneeuwklokjes duurt in de regel tot eind maart. 'De temperatuur is afgelopen week gestegen, vandaar dat er nu heel voorzichtig sneeuwklokjes komen. Als het volgende week gaat vriezen, trekken ze zich weer iets terug, maar na de vorst komen ze vol terug,' belooft boswachter Joris Hellevoort.

Oude luister
Twee jaar geleden werd het park van landgoed Oostbroek ingrijpend opgeknapt. Paden werden geschikt gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen, een nieuwe brug werd ontworpen voor de slingervijver, en er werd een spectaculaire cortenstalen wandelbrug aangelegd, die over het moerasbos van het landgoed slingert. 'Onze filosofie is dat landgoed Oostbroek in de moderne tijd beleefd moet kunnen worden naar het oorspronkelijke plan van architect Van Lunteren,' legt Joris Hellevoort uit. 'Dus hebben we een hoogstamboomgaard, een moestuin, een kruidentuin, hooigrasland, schapen, Lakenvelder varkens en Lakenvelder koeien. Net als in vroeger tijden is een wandeling over het landgoed een korte beleving van gecultiveerde natuur. Dus als je vandaag de dag op Oostbroek wandelt, krijg je verrassende doorkijkjes en ervaar je lange zichtlijnen. Een unieke verrassing, pal naast de stad Utrecht en de A28.'

Bezoek
Op landgoed Oostbroek is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto. In infocentrum 't Winkeltje zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om u de weg te wijzen, uitleg te geven en een kopje koffie of thee te schenken. Er is een rolstoegankelijk toilet en gratis Wifi. Adres: Bunnikseweg 45, De Bilt. Openingstijden: di t/m vr 12.30 tot 15.30 uur, za en zo 11.00 tot 16.30 uur. Gesloten op maandagen en feestdagen, met uitzondering van Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag. Op een groot deel van landgoed Oostbroek zijn honden niet toegestaan, vanwege de noodzakelijke rust voor de aanwezige wilde dieren, met name reeën.(Kim Slaats)