Drie van de hoofdrolspelers: v.l.n.r. wethouder Ebbe Rost van Tonningen, Robert Havekotte (voormalig top-waterpoloër en oprichter van de Stichting Water) en Johan L'Honoré Naber van het ouder-kind zwemmen.
Drie van de hoofdrolspelers: v.l.n.r. wethouder Ebbe Rost van Tonningen, Robert Havekotte (voormalig top-waterpoloër en oprichter van de Stichting Water) en Johan L'Honoré Naber van het ouder-kind zwemmen.

Politiek moet snel beslissen over zwembad

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

Het College van De Bilt wil dat de gemeenteraad deze maand nog een besluit neemt over het nieuwe zwembad. Volgens burgemeester en wethouders is het financieel haalbaar om een bad van 25 bij 15,4 meter te bouwen.

De afgelopen maanden heeft de gemeente onderzocht welke variant het beste past. De gebruikers vragen een beweegbare bodem en een optie om de watertemperatuur aan te passen. Ook dat is volgens de bestuurders van De Bilt mogelijk.

Hoofdpijn
De raad nam al in juni 2015 het besluit tot een nieuw, duurzaam en energiezuinig zwembad Brandenburg. In april 2016 stelde het college een programma van eisen op en legde daarna een conceptprogrammering voor aan de gebruikersgroepen. De gebruikers hadden veel kritiek op het ontwerp dat volgens hen niet aan de wensen voldeed. Een onafhankelijke procesbegeleider lukte het niet om het vertrouwen tussen gebruikers en gemeente te herstellen. Ook stapte indertijd verantwoordelijk wethouder Jolanda van Hulst op. Ze voelde zich in deze kwestie onvoldoende door haar (VVD-)fractie gesteund.

Het zwembad in De Bilt is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bestuurlijk hoofdpijndossier. Twee wethouders bemoeiden zich al zonder resultaat met het onderwerp. Afgelopen najaar zijn drie varianten voor een nieuw zwembad nog eens grondig onderzocht. Conclusie: een nieuw zwembad van 25 bij 15,4 meter past als enige binnen de financiële kaders van de gemeente. Het college wil nu snel doorpakken. Gaat de raad akkoord met realisatie van het voorgestelde zwembad, dan kan de bouw in de tweede helft van 2017 van start. Er komt dan een einde aan dit langslepende dossier.

Politiek
De politiek reageert divers: Han IJssennagger (Bilts Belang): 'Bilts Belang is erg verbaasd, dat de wethouder van de partij, die altijd om het hardst heeft geroepen, dat het plan van Stichting Water voor een veel groter zwembad serieus moest worden genomen, nu zonder problemen datzelfde plan naast zich neer legt. 'Dit collegevoorstel voor een te klein bad kent alleen maar verliezers! Haast en slordigheid (de raad kreeg te laat de verkeerde stukken) leiden tot slechte besluitvorming. De PvdA wenst dat de wethouder terug naar de tekentafel gaat en de gebruikers serieus neemt', aldus Krischan Hagedoorn (PvdA).

De eerste reactie van de VVD De Bilt is 'Wat is hier aan de hand'? Fractievoorzitter Kees Lelivelt: 'Het voorstel van het College klinkt ongeloofwaardig en is niet uit te leggen aan de inwoners. De variant van Stichting Water voldoet aan alle wensen van gebruikers met de minste risico's, de beste vooruitzichten en passend binnen de financiële kaders'. Peter Schlamilch namens zijn fractie tenslotte: 'Het bad is te klein en de gebruikers hebben er niets aan. Ik wil uitstel tot februari, anders kan ook dit proces weer een motie van afkeuring verwachten. Haast en paniekvoetbal kenmerken dit fopcollege, dat beter kan stoppen'.

Kunstgrasvelden
De SGP-fractie vindt het vreemd, dat het College al voor de behandeling in de gemeenteraad een persbericht verstuurt met de mededeling dat 1 februari de aanbesteding zal plaatsvinden. Johan Slootweg: 'Kennelijk staat alles al vast. Het College gaat voorbij aan belangrijke conclusies in de rapportages'. Nico Jansen (CU) vat het kort en bondig samen: 'Een klein zwembad was al uitgangspunt bij de start van dit College; aldus D66. Onderzoeken, wethouderwisseling, weggegooid geld. Oud en jong hebben hobby's, uitdagingen zoals (top-)sport, ontmoetingsplek en ruimte voor vertier hard nodig. Daarom een 25 bij 35 meter zwembad. Waarom wel dure kunstgrasvelden?' Menno Boer (SP) vindt het een vreemde beslissing: 'Dit zwembad is onbruikbaar voor de vaste gebruikers, die haken dus af. Wel een zwembad, maar geen gebruikers meer er voor; zal dit de gemeente veel meer kosten. Kortom de snelste manier om miljoenen te verspillen'.

Offers
Voor het CDA is belangrijk dat een zwembad ruimte biedt aan alle doelgroepen en binnen door de raad besloten financiële kaders van juni 2015 blijft. Werner de Groot: 'Laten we niet vergeten dat, om dit mogelijk te maken, een bezuinigingsoffer door burgers, verenigingen en instellingen is gedaan in de vorm van 7% korting op hun subsidies'. Een soortgelijke reactie komt van coalitiegenoot D66, verwoord door fractievoorzitter Dolf Smolenaers: 'D66 wil graag een zwembad houden in De Bilt. Dit college heeft geld vrijgemaakt voor een duurzaam en kleinschalig bad op de huidige locatie. Het is onverantwoord om na de bezuinigingen die daarvoor nodig waren nog meer te vragen van onze inwoners'. Anne de Boer (GroenLinks) reageert: ''Niet zwammen, maar zwemmen! Onderzoeksrapporten stapelen zich op, met bar weinig nieuws; het aantal zwemmers in het oude bad daalt. Die trend moeten we keren met een nieuw, veilig en energiezuinig zwembad. GroenLinks vindt een zwembad een basisvoorziening, welke niet mag ontbreken in onze gemeente. Snel besluiten, snel aan de slag.' Interessant is in deze ook de reactie van coalitiepartij Beter De Bilt: Pim van de Veerdonk vertolkt het aldus: 'Beter De Bilt is vooralsnog teleurgesteld in het Collegevoorstel voor een nieuw zwembad. Er lijkt weinig keuze te zijn. Financieel kader en rekenrente beperken ons, maar dat is wel het vertrekpunt. Dat zullen we moeten respecteren. We spreken de hoop uit dat De Bilt eindelijk een nieuw zwembad krijgt'.

Voor de polospelers geldt dat topsport niet in een bad van 25 x 15,4 meter beoefend kan worden.