Johan L'Honoré Naber van het ouder-kind zwemmen in het (kleine) instructiebad.
Johan L'Honoré Naber van het ouder-kind zwemmen in het (kleine) instructiebad.

Teleurstelling om plan nieuw zwembad De Bilt

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het afgelopen najaar zijn de verschillende varianten voor een nieuw zwembad nog eens grondig onderzocht Het College wil nu snel doorpakken en stelt daarom nog deze maand aan de gemeenteraad voor om tot realisatie van een zwembad van 25 x 15.4 m over te gaan.

De gemeenteraad van De Bilt heeft al in juni 2015 besloten om een nieuw, duurzaam en energiezuinig zwembad Brandenburg te ontwikkelen. Dit bad komt op de plaats van de voormalige beachvolleybalvelden, naast het oude zwembad. Bij dit raadsbesluit is een financieel kader vastgesteld, waarbinnen de realisatie en exploitatie van het nieuwe zwembad moet passen. Daarnaast moet het zwembad geschikt zijn voor de doelgroepen die nu ook gebruik maken van het zwembad.

Aanvullend onderzoek
Bij de uitwerking van de plannen na het raadsbesluit, is zoveel als mogelijk rekening gehouden met de wensen en behoeften van de huidige gebruikers van het zwembad. In april 2016 heeft het College een Programma van eisen vastgesteld met daarin onderwerpen als afmetingen, materiaalgebruik, installaties, inrichting van het gebouw, etc. Hierna is een concept programmering opgesteld, die aantoont dat alle huidige gebruikersgroepen terecht kunnen in het nieuwe bad. De gemeente heeft dit concept besproken met de gebruikers. Dit heeft geleid tot een verschil van inzicht tussen gebruikers en gemeente.

Vertrouwen
Om het vertrouwen tussen gebruikers en gemeente te herstellen is een extern procesbegeleider ingeschakeld, die eind september de opdracht heeft teruggegeven omdat de essentiële conditie van vertrouwelijkheid voor hem onvoldoende is gerespecteerd. Om de voortgang in het proces te houden heeft het College besloten om drie verschillende varianten voor een nieuw zwembad, die met name in de omvang van het bassin van elkaar verschillen, nogmaals door te laten rekenen door onafhankelijke deskundigen. De conclusie is, dat alleen een bad met de afmeting van 25 bij 15,4 meter past binnen de gestelde financiële kaders.

Gebruiksmogelijkheden
In het nieuwe zwembad, zoals het college dat nu voorstelt, is ruimte voor zes banen en een deels beweegbare bodem over de lengte van het bad in combinatie met een beweegbare scheidingswand. Daarmee is het mogelijk om verschillende watertemperaturen te hanteren in één bassin. Dit is elders al toegepast en komt tegemoet aan de door de gebruikers geuite wens van warm water voor diverse doelgroepen.

Aanbesteding
Vier marktpartijen nemen deel aan de Europese aanbesteding van de nieuwbouw van het zwembad. Gekozen is om het  ontwerp, bouw en onderhoud in één hand te leggen. De partij die het zwembad bouwt, gaat het ook meerjarig onderhouden, waardoor de kwaliteit nog meer is gewaarborgd. De aanbesteding is uitgesteld tot 1 februari 2017. De start van de bouw vindt naar verwachting plaats in de tweede helft van 2017.

Gebruikers
De gebruikers snappen weinig van de opmerkelijke keuze. Recentelijk wees een onafhankelijk onderzoeksbureau nog het grote zwembad aan als enige rendabele. Volgens het college is een klein bad van 25 bij 15,4 meter de enige optie die voldoet aan de inhoudelijke en financiële uitgangspunten. Volgens de gebruikers is dit pertinent niet waar. Johan L'Honoré Naber van het ouder-kind zwemmen in De Bilt is des duivels: 'Er is een nieuw professioneel rapport, dat wéér terzijde wordt geschoven. Het onderzoek toont aan dat het grootste formaat zwembad (25 bij 35 meter) het meest haalbaar is. Een klein zwembad willen zwemmers niet. Het is zonde van het geld om zoiets neer te zetten. In een groot zwembad kunnen meerdere partijen tegelijkertijd zwemmen. Dat zijn allemaal inkomsten'.

BSF
Ook Robert Havekotte, voorzitter van BZC Brandenburg en oprichter van de Stichting Water, is verbijsterd. 'We zijn totaal flabbergasted. De uitkomst van het onderzoek was, dat er maar één variant past in de financiële kaders. En dat is het grote bad. Als het kleine bad doorgaat, komen wij als waterpolovereniging in de problemen'. Herman Broring van de Biltse Sport Federatie (BSF) vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente vasthoudt aan het plan. 'Als ze kiezen voor het kleine zwembad, ben je elk jaar 366.000 euro kwijt en is er geen mogelijkheid het tekort te verminderen door meer opbrengsten te generen. Bij het grote zwembad heb je legio mogelijkheden om extra activiteiten te doen. Het is een gemiste kans dat we straks met een pierenbadje zitten.

Deelnemers aan ouder kind zwemmen hopen dat er een zwembad in De Bilt blijft.