Het Vinkenplein wordt een fantastische plek om te ontspannen, te ontmoeten en te wonen.
Het Vinkenplein wordt een fantastische plek om te ontspannen, te ontmoeten en te wonen.

Inrichting Vinkenplein

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het Vinkenplein in Bilthoven wordt straks dè nieuwe verblijfsplek in het centrum om te winkelen, koffie te drinken, te lunchen of 's avond een hapje te eten. Het plein doet nu nog dienst als parkeerterrein, maar is straks een fantastische groene ruimte waar volop gelegenheid is om op een terrasje te ontspannen.

De directe omgeving wordt voornamelijk geïnformeerd via de website, nieuwsbrieven en informatieavonden. Daarnaast is er een werkgroep geformeerd bestaande uit omwonenden, winkeliers en overige belanghebbenden die actief input levert op het ontwerp van de openbare ruimte. Dit ontwerptraject stuurt de gemeente aan.

Informatieavond
Samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke groepen heeft de gemeente in vier bijeenkomsten gewerkt aan het plan voor de inrichting van het toekomstige Vinkenplein. De werkgroep Vinkenplein presenteerde op dinsdag 20 december in het voormalige ING pand aan het Vinkenplein van 19.30 tot 22.00 uur samen met de gemeente en ontwerpbureau Okra het Voorlopig Ontwerp voor het toekomstige openbaar gebied Vinkenplein en omgeving. Van de mogelijkheid een kijkje te komen nemen en een reactie te geven werd ruimschoots gebruik gemaakt.

Reacties
Tijdens de avond werden er korte presentaties gegeven over het ontwerp. Gedurende de hele avond kon het ontwerp worden bekeken en toelichting worden verkregen. Reacties werden door de werkgroep en de gemeente meegenomen ten behoeve van het definitieve ontwerp. Het college van burgemeester en wethouders neemt uiteindelijk een besluit over het ontwerp.

Variantie
Het centrum van Bilthoven heeft door de kleinschalige, gevarieerde bebouwing en herkenbare groene uitstraling, een dorps karakter. De architectuur van de nieuwe bebouwing is geïnspireerd op Bilthovens villa's en zorgt voor een harmonieuze aansluiting op de omgeving. De nieuwe bebouwing aan de Melchiorlaan bestaat uit een reeks van individuele panden. De panden hebben een beperkte bouwhoogte van twee lagen met kap. De gevel aan het Vinkenplein heeft een hoogte van drie lagen met kap en kent veel variantie in de gevelindeling. De begane grond met horeca en winkels heeft een sterke samenhang met de bovengelegen woningen. Dit geeft het totaal een statig uiterlijk en zorgt voor een duidelijk verwantschap met de nieuwe entree van De Kwinkelier. Op het plein komt een bijzonder paviljoen, een echte 'eyecatcher'. Het paviljoen heeft een hedendaagse basisvorm en een kenmerkende vormgeving in staal en glas. De nieuwe bebouwing aan het Vinkenplein biedt ruimte om te wonen. Het parkeren vindt plaats in een luxe ondergrondse parkeervoorziening.

Grote belangstelling tijdens de informatieavond.