Werk van Ans Sleutel.
Werk van Ans Sleutel.

Weekendtentoonstelling

Algemeen Kunst & Cultuur

In het weekend van 17 en 18 december verzorgt Ans Steutel in het Dorpshuis van Hollandsche Rading, (Dennenlaan 61) een expositie.

Ans heeft, nadat ze gestopt was als verpleegkundige, een 4- jarige beroepsopleiding keramiek gevolgd. Nu is ze ruim 20 jaar actief met klei en de laatste jaren ook als beeldhouwster. Ans werkt vooral met stevige plakken klei, die ze bewerkt met diverse attributen. Afhankelijk van wat ze voor ogen heeft, werkt ze met o.a. kammen, maiskolven, kant, (batik)stempels enz. om een patroon in de klei te maken. Deze wast ze in met in water opgeloste kleurpigmenten. Eigenlijk maakt ze een aquarel op de plakken klei. Wanneer de plakken leerhard zijn, snijdt ze de mooiste stukken eruit en maakt daar grote en kleinere kommen van. Van de grotere stukken maakt ze de voor haar zo kenmerkende huizen en poorten.

Menigeen herkent hierin Oosterse invloeden. Dit wordt met name veroorzaakt door de vormen, maar ook door de gewoonte van Ans om haar werk te versieren. Met kralen, ornamenten, stukjes glas of koperdraad wordt het werkstuk verfraaid en krijgt het een extra dimensie. Het werk van Ans heeft een zekere speelsheid en ook de humor ontbreekt niet. En dit is precies de opzet van Ans: haar werk dient ter verfraaiing en maakt het leven aangenamer.