Marie-Anne bij het schilderij waarvan de opbrengst naar het 'Fonds Gezond Geboren' gaat.
Marie-Anne bij het schilderij waarvan de opbrengst naar het 'Fonds Gezond Geboren' gaat.

Boeiende tentoonstelling voor goed doel

Algemeen Kunst & Cultuur

door Rob Klaassen

Vrijdag 2 december is er een bijzondere tentoonstelling geopend in het Gezondheidscentrum aan de Henrica van Erpweg in De Bilt met schilderijen van de Biltse kunstenaar Marie-Anne van Zonneveld. De titel van de tentoonstelling is 'Spero Invidiam': 'Ik hoop benijd te worden'. Een deel van de opbrengst van de expositie gaat naar het 'Fonds Gezond Geboren'.

Pas in 2008 is Marie-Anne van Zonneveld met haar schilderscarrière begonnen. Ze ging toen als docent op een school in het bijzonder onderwijs met prépensioen en vervolgens studeren aan de Kunstacademie. In 2014 studeerde ze af aan de Kunstacademie Haarlem-Leiden. Op de vraag waarom ze pas zo laat met het echte schilderen is begonnen zegt de uiterst bescheiden Marie-Anne: 'Ik ben m'n hele leven eigenlijk al wel op de een of andere manier met schilderen bezig geweest. De roep om daarvan ook echt je beroep te maken kon ik op een bepaald moment niet langer meer weerstaan. Ik moest dat gaan doen. Ik ben daar nu heel erg blij mee'. Marie-Anne heeft inmiddels al verschillende exposities gehad; in Den Haag, Bilthoven en het Belgische Saint-Laureins. Kenmerk van haar werk is, dat zij zich in een periode richt op het schilderen van een bepaald thema. Zo zijn een thema met stoelen en een thema met trappen inmiddels de revue gepasseerd.

Water
Het thema van deze tentoonstelling is water. Hierbij dient vaak de zee als inspiratiebron. Water met de spiegelende werking. Water als bron van leven. Alhoewel figuratief is het werk wel haar interpretatie van de werkelijkheid. Een impressionistische werkelijkheid en volgens de aanwezigen een uiterst boeiende. Marie-Anne: 'Ik laat me verwonderen en probeer aan die verwondering vorm te geven in mijn schilderijen. Het moet uit mijn ziel komen'. Zo zijn prachtige schilderijen te zien van o.a. stranden en zee in Schiermonnikoog en de kust van Noord-Holland. Maar er is ook een vrije interpretatie van huizen op het strand te zien. Ze schildert hoofdzakelijk stillevens, maar er vallen ook enkele kinderen op het strand te ontwaren. Er hangen 23 werken op de expositie. Werken, die aangekocht kunnen worden.

Gezond Geboren
Een deel van de opbrengst uit verkoop van de expositie gaat naar het 'Fonds Gezond Geboren'. De voorzitter van het fonds is de bij het Erasmus MC werkzame gynaecoloog Dr. Exalto. Hij sprak bij de opening van de tentoonstelling: 'Het fonds heeft als doelstelling de kans op geboorte van een gezond kind te vergroten door sterfte en ziekte voor, tijdens en vlak na de geboorte terug te dringen. Het fonds is in 2014 opgericht'. Dr. Exalto: 'Vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen vormen overal ter wereld een bedreiging voor een gezonde geboorte. In Nederland worden jaarlijks 175.000 baby's geboren. De perinatale sterfte in ons land, gerekend vanaf 22 weken zwangerschap tot 7 weken na de geboorte, bedraagt jaarlijks 1400 kinderen. Dit zijn bijna 4 baby's per dag. Naast deze perinatale sterfte wordt er nog een veelvoud aan baby's geboren, die het net wel halen, maar de rest van hun leven moeten leven met een ziekte of handicap als gevolg van een niet optimaal verlopen zwangerschap en/of geboorte. Als er een kind wordt geboren is iedereen erg blij. Als het echter niet goed gaat en een baby overlijdt geeft dat een immens verdriet. Een verdriet dat nooit meer overgaat. Dit 'Fonds Gezond Geboren' doet een appèl op alle Nederlanders, dat wij het niet langer zouden moeten accepteren dat er in ons land ongeboren en geboren baby's onnodig overlijden, of met een ziekte of handicap ter wereld komen. Door veel meer inzet van wetenschappelijk onderzoek kan babysterfte worden teruggedrongen en zullen er meer baby's gezond ter wereld kunnen komen'.