De afgravingen ten westen van het Bert Bospad zijn al duidelijk zichtbaar. De weilanden zijn al zodanig afgegraven dat er sprake is van een nat-dras situatie.
De afgravingen ten westen van het Bert Bospad zijn al duidelijk zichtbaar. De weilanden zijn al zodanig afgegraven dat er sprake is van een nat-dras situatie.

Inloopavond Natura 2000 in Dorpshuis Hollandsche Rading

Algemeen Natuur & Milieu

door Rob Klaassen

Aan de westkant van Hollandsche Rading vinden er dit jaar allerlei grondwerkzaamheden plaats. Vanaf juli jl. was het over de Tolakkerweg, Graaf FlorisV-weg en Kanaaldijk een komen en gaan van tractoren die grote hoeveelheden grond vervoerden.

In het gebied ten westen van het Bert Bospad worden grootscheeps gronden afgegraven in het kader van Natura 2000 natuurbeleid. In de tweede helft van 2017 wordt het werk voortgezet.

Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. Deze gebieden zijn aangewezen, omdat ze van internationaal belang zijn, bijvoorbeeld als overwinteringsplaats voor vogels. In Nederland zijn er 162 gebieden. Daarvan liggen er 9 (gedeeltelijk) in de provincie Utrecht. Het Noorderpark (waaronder Hollandsche Rading en Westbroek) zijn geïntegreerd onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen in het noordwestelijke gedeelte van de provincie Utrecht. Het gebied bestaat uit een reeks van laagveengebieden tussen de Vecht en de oostrand van Utrechtse heuvelrug. De combinatie van rivierinvloeden en invloeden van het watersysteem van de zandgronden heeft gezorgd voor een gevarieerde moerasnatuur. De overgang van open landschap naar gesloten landschap (bos) en de overgang van de droge zandgronden naar de vochtige laagveengebieden vormen het leefgebied voor zeldzame planten en diersoorten. Het gebied is belangrijk voor broedvogels van rietmoerassen en zeer belangrijk voor broedvogels van moerassen met veel waterriet en lange oeverlijnen.

Wandelen
In Natura 2000-gebieden wordt vaak gewandeld en gefietst, maar ook gewoond en gewerkt. Zolang deze activiteiten geen schadelijk effect hebben op de natuur, wil de provincie dat dit gebruik zoveel mogelijk kan doorgaan. Zijn er wel mogelijke effecten op de natuur, dan zoekt de provincie een oplossing samen met betrokkenen. Al het bestaand gebruik in een gebied dat niet schadelijk is, wordt opgenomen in het beheerplan. Eenmaal opgenomen in het beheerplan hoeft voor die activiteiten geen vergunning meer worden aangevraagd. Nieuwe activiteiten en activiteiten met mogelijk schadelijke gevolgen voor de natuur blijven wel vergunnings-plichtig.

Plan
In de Natuurbeschermingswet 1998 is vastgesteld hoe er moet worden omgegaan met Natura 2000-gebieden. Het beheerplan is een verplicht onderdeel: bijvoorbeeld het aantal hectares blauwgrasland dat in een gebied moet blijven bestaan. Soms kunnen de natuurwaarden in een gebied achteruitgaan en moet de provincie maatregelen nemen om ze in stand te houden. In het beheerplan worden deze maatregelen uitgewerkt naar de praktijk. Daarnaast beschrijft het beheerplan de huidige situatie van de natuur, trends in aantallen en kwaliteit van de planten en dieren die er voorkomen, de waterhuishouding, het terreinbeheer en het bestaand gebruik van het gebied. Het beheerplan heeft een looptijd van 6 jaar; daarna wordt de situatie opnieuw bekeken en komt er een nieuw, eventueel aangepast plan. Om het beheerplan te maken werkt de provincie nauw samen met andere belanghebbenden, zoals aanliggende provincies, het Rijk, gemeentes, waterschappen, agrarische natuurverenigingen, omwonenden en terreinbeheerders. Daarnaast wordt voor ieder gebied een adviescommissie opgericht en zijn er informatieavonden waar iedereen met belangstelling voor het gebied van harte welkom is met vragen en opmerkingen.

Beleid
Het Natura 2000 natuurbeleid houdt in dat de natuur in stand wordt gehouden of wordt hersteld. In het gebied gaat het om het behoud en/of uitbreiding van kranswierwateren, meren met krabbenscheer en fonteinkruiden, trilvenen, veenmosrietlanden, blauwgraslanden met bijbehorende soorten vogels, vissen en zoogdieren. Sinds eind 2012 is het Programmabureau Utrecht-West van de provincie Utrecht in gesprek met gemeenten, natuurorganisaties, waterschappen en bewoners over de maatregelen die men denkt te gaan nemen om de natuur te behouden en te versterken.

Informatieavond
Met inwoners van Hollandsche Rading c.q. De Bilt heeft er tot op heden nog geen gesprek plaats gevonden. Daarin komt nu verandering. Op dinsdag 13 december vindt er van 18.00 tot 20.30 uur een inloopavond in het Dorpshuis in Hollandsche Rading plaats over de plannen voor 2017.Ook kunnen die avond de inwoners hun specifieke vragen stellen en wensen uiten om de overlast zoveel mogelijk te doen beperken en hoe gevaarlijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden. Thans is men bezig het programma voor 2017 samen te stellen en contracten op te maken. Vanuit het programmabureau Natura 2000 zullen die avond de voorzitter van de stuurgroep Dick Boogaard, projectleider Linda Groot, vertrouwenspersoon tussen programmabureau en bewoners, Co Grootendorst en communicatieadviseur Miriam Jonker aanwezig zijn.