Logo vierklank.nl
Meta Henkes leest bij de Bilthovense Boekhandel voor uit eigen werk.
Meta Henkes leest bij de Bilthovense Boekhandel voor uit eigen werk.
Zakelijk

Meta Henkes, van kindertherapeute naar kinderboekenschrijfster

door Walter Eijndhoven

Haar hele leven staat in het teken van kinderen. Na een HBO-studie Jeugd en Welzijnszorg begon de Bilthovense Meta Henkes als kindertherapeute om kinderen en hun ouders te helpen in moeilijke tijden. Nadat zij zich uiteindelijk terugtrok als therapeute, had zij tijd om iets nieuws te ondernemen, het schrijven van een kinderboek.

'Inderdaad heeft mijn hele leven in het teken gestaan van kinderen. Niet alleen heb ik mijn eigen kinderen opgevoed, maar heb ik ook andere kinderen, en hun ouders, geprobeerd te helpen als kindertherapeute'. Aan het woord is Meta Henkes uit Bilthoven. Zij vervolgt haar verhaal: 'Na mijn middelbare school ben ik naar het KNO in Rotterdam gegaan, tegenwoordig heet deze opleiding Jeugd- en Welzijnszorg. Na te hebben gewerkt bij onder andere het Groene Kruis, Stichting Jonge Helden en Stichting Achter de Regenboog ben ik in Bilthoven terechtgekomen en zette ik hier mijn werk voort als therapeute'. Uiteindelijk begon Henkes een eigen praktijk, als begeleidster voor ouders en kinderen bij het verwerken van rouw en verlies, door middel van speltherapie.

Kinderboek
Het schrijven van een kinderboek was van een heel andere orde voor Henkes. Zij vertelt: 'Eigenlijk dacht ik dat wel even te doen, zo'n boek schrijven. Ik ga gewoon zitten en begin met het verhaal dat ik in mijn hoofd heb. Maar dat viel zwaar tegen. Je moet ook denken aan bijvoorbeeld de illustraties en de zinsopbouw. Het boek moest in ieder geval een voortzetting zijn van mijn beroepsmatige werk, maar dan in Jip- en Janneketaal. Over een reis van een kleine walvis. 'Metabaai', de titel van het boek, is een vaarwel zeggen van een prachtige tijd die ik heb gehad in de meer dan 20 jaar als zelfstandig, gevestigde speltherapeute'. In deze praktijk zag Henkes vele honderden kinderen en ouders die konden groeien, hun hart, hoofd en lijf leerden te verbinden. Zij heeft veel van deze kinderen geleerd over 'kind-zijn'. Henkes: 'Dit inspireerde mij om het verhaal over de reis van de kleine walvis te schrijven'.

Zoë
Tijdens de Kinderboekenweek in de Bilthovense Boekhandel, vertelde Henkes de kinderen over de reis van Zoë, de kleine walvis ( het kind), die met haar rugzak op reis gaat door de 'Regenbooglanden'. Tijdens deze reis maakt zij veel mee en wordt zij geholpen door alle dieren ( de hulpverlener/ de ouder) die zij ontmoet. Haar zware rugzak wordt steeds wat lichter en haar 'Regenboogkoffer' wordt gevuld met nieuwe ervaringen. Aan het eind van haar reis vindt zij in de Metabaai De Schatkist.

De Metabaai
Henkes: 'De naam Metabaai heb ik niet zomaar verzonnen. Mijn grootouders, August en Meta Henkes woonden tussen 1902 en 1918 in Punta Arenas, in Chili. In die tijd hadden nog niet alle baaien een eigen naam. Grootvader August heeft toen één van de baaien vernoemd naar zijn vrouw, mijn grootmoeder Meta. Zo is de naam van mijn boek ontstaan'.

Of de kinderen tijdens de boekenweek in de Bilthovense Boekhandel iets begrepen van de achtergronden van het boek is niet bekend. Een schat pakken uit de Schatkist vonden zij in ieder geval wel leuk. Aan het eind van de ochtend keerden de kinderen van de Van Dijckschool, met een schat in hun dichtgeknepen handen, huiswaarts.

Meer berichten