Joke Temming en Koosje Vos-Butijn, organisatoren van Allerzielen.
Joke Temming en Koosje Vos-Butijn, organisatoren van Allerzielen.

Viering Allerzielen

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op initiatief van de Raad van Kerken De Bilt e.o., de gemeente De Bilt en Tap Dela Uitvaartzorg is woensdagavond 2 november weer gelegenheid om overleden dierbaren op bijzondere wijze te gedenken. De bijeenkomsten vinden plaats op begraafplaats, natuurbegraafplaats en crematorium Den en Rust en in de Opstandingskerk in combinatie met begraafplaats Brandenburg te Bilthoven.

Koosje Vos-Butijn, geestelijk verzorger bij Hospice Demeter in De Bilt vertelt: 'Op deze dag wordt onze verbondenheid met de overledenen herdacht. Al meer dan duizend jaar vieren de katholieken deze dag in november'. In 998 bepaalt abt Odilo, afkomstig van één der verbonden kloosters met Cluny, dat op de dag na Allerheiligen, de gestorvenen op bijzondere, liturgische wijze moeten worden herdacht. In de veertiende eeuw werd deze herdenking algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk. Vos-Butijn: 'Niet alleen de Katholieke Kerk herdenkt haar overledenen. De Lutherse Kerk herdenkt haar gestorvenen op Eeuwigheidszondag, ook in november. Deze dag vindt altijd plaats op de laatste zondag voor het begin van Advent. Tegenwoordig herdenken Katholieken en Protestanten gezamenlijk de overledenen'.

Sfeervol
Joke Temming, evenementencoördinator bij coöperatie Dela vult aan: 'De bijeenkomsten, die wij ter gelegenheid van Allerzielen organiseren zijn inmiddels een traditie in de gemeente De Bilt. En ieder jaar neemt de belangstelling toe. Het eerste jaar kwamen 45 mensen op ons evenement af, vorig jaar waren meer dan 500 belangstellenden aanwezig en dit jaar verwachten wij er nog meer'. Door alle brandende kaarsen ziet de begraafplaats er heel sfeervol uit. Maar voordat iedereen met een brandende kaars naar het graf van zijn of haar geliefde gaat, vindt een dienst plaats in de aula van Den en Rust en in de Opstandingskerk. Vos-Butijn: 'Tijdens de bijeenkomst in de ontmoetingsruimte wordt gezongen en worden gedichten voorgedragen, met als thema: verlies, troost en vooruitzicht. Dit alles wordt afgewisseld met harpmuziek'. Op Den en Rust wordt de harpmuziek verzorgd door Marjan de Haer en in de Opstandingskerk speelt Mieke Snoek op de harp.

Koud en nat
Bij de uitgang van de aula worden kaarsen uitgereikt en kan naar het graf of de urn worden gelopen, in groepjes of alleen. Temming: 'Op Den en Rust staan ongeveer 2.000 fakkels, verspreid over de hele begraafplaats. Ook op Brandenburg vindt een bijeenkomst plaats. Alle paden zijn verlicht, zodat iedereen de weg eenvoudig kan vinden op de begraafplaats. Natuurlijk kan het al best koud en nat in november en daarom hebben wij voor onze gasten een tent opgezet, waar zij warme chocolademelk of glühwein kunnen verkrijgen'. Bij terugkeer in de ontmoetingsruimte of in de hal van de kerk is iedereen vrij om nog wat na te praten met elkaar onder het genot van koffie of thee.

Twee
De bijeenkomst in de Opstandingskerk wordt verzorgd door Koosje Vos-Butijn. Zij is nu met emeritaat. Na de dienst in de Opstandingskerk kan iedereen naar het graf van zijn of haar geliefde. Dit geldt natuurlijk ook voor Den en Rust, na de dienst onder leiding van René Alkema, predikant Protestantse gemeente Maartensdijk en Hollandsche Rading. Bij beide begraafplaatsen is de ontvangst vanaf 17.00 uur, de dienst begint om 17.30 uur en de gang naar het graf met kaars begint om 18.00 uur. Temming: 'Op Den en Rust vindt ook nog een tweede bijeenkomst plaats, vanaf 18.00 uur. Deze begint dan om 18.30 uur en de gang naar het graf vangt aan om 19.00 uur. Voor beide locaties geldt dat iedereen van harte welkom is, ook als men geen, of een ander geloof aanhangt'.