Taakstraf voor autobranden

Algemeen Politieberichten

Een jonge brandstichter uit Bilthoven is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur. De man stak in 2013 in De Bilt op één dag zes auto's in brand; vijf aan de Alfred Nobellaan en één aan de Weltevreden.

De politie had de man eerder op de dag al aangesproken omdat hij zich vreemd gedroeg. Hij had de agenten aangekondigd dat er nog iets zou gebeuren. Na het uitbreken van de branden vermoedde de politie direct dat de jonge Bilthovenaar erachter zat.

Telefoongesprekken
Nadat de politie de verdachte thuis had bezocht, werd besloten zijn telefoongesprekken af te luisteren. Toen hij met zijn vriendin belde en de brandstichtingen besprak liep hij tegen de lamp. De politie hoorde de vriendin als getuige en die bevestigde dat de man schuldig was. De Billthovenaar was indertijd 19 jaar, maar is toch volgens het jeugdstrafrecht berecht. Deskundigen zeggen dat hij licht zwakzinnig is. Ook heeft hij adhd en een autismestoornis.

Redelijk
Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De rechter hield er echter rekening mee dat de misdrijven 3,5 jaar geleden zijn gepleegd en oordeelde dat daarmee 'de redelijke termijn' was overschreden. De man werd ook verdacht van twee branden in een container en een auto, maar daarvan is hij vrijgesproken.