In de beschermde omgeving op de vliegbasis is het goed toeven voor de veldleeuweriken.
In de beschermde omgeving op de vliegbasis is het goed toeven voor de veldleeuweriken.

Hoofdlandingsbaan Soesterberg weer open

Algemeen Algemeen

Vanaf maandag 15 augustus opende Utrechts Landschap de hekken weer naar de hoofdlandingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg. De veldleeuwerik heeft hier de afgelopen maanden dankzij de rust op de grond kunnen broeden. Deze beschermde vogel blijft nog tot ongeveer september op de vliegbasis. Hierna gaan de meeste leeuweriken weer op doortocht naar het zuiden.

Ieder jaar is de hoofdlandingsbaan van Park Vliegbasis Soesterberg tijdens het broedseizoen van de veldleeuwerik afgesloten voor publiek. De veldleeuwerik is een verstoringsgevoelige grondbroeder. De vogel staat op de rode lijst in Nederland, omdat de aantallen met meer dan 90% zijn afgenomen ten opzichte van de jaren 70. Op de voormalige vliegbasis broeden tussen de 180 en 225 paartjes. Dat is een bijzonder hoge dichtheid voor Nederlandse begrippen.

Hart van de heuvelrug
Park Vliegbasis Soesterberg is een unieke plek in Nederland waar Militair erfgoed, bijzondere natuur, wonen en recreatie samen komen. Het vormt onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug waarin de provincie Utrecht, de gemeenten Zeist en Soest samen werken met Utrechts Landschap. Park Vliegbasis Soesterberg blijft voor het overgrote deel natuurgebied. Dit is financieel haalbaar door de bouw van circa 350 woningen aan de rand van het park, op het terrein van de vliegbasis en tegen de kern van Soesterberg. Meer informatie en het reserveren van excursies op Park Vliegbasis Soesterberg kan via de website van Utrechts Landschap. Bekijk ook alle wandel- en fietsroutes. (Lotte Bolscher)