Belanghebbenden en raadsleden van verschillende fracties op 3 juli 2015 in de oude raadszaal van gemeentehuis Jagtlust. [foto Guus Geebel]
Belanghebbenden en raadsleden van verschillende fracties op 3 juli 2015 in de oude raadszaal van gemeentehuis Jagtlust. [foto Guus Geebel]

Samenwerking leidt tot nuttige structuurschets

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 3 juli 2015 heeft de Klankbordgroep Centrum Bilthoven de 'Structuurschets Bilthoven Centrum Oost' aan het college aangeboden: een burgerinitiatief, waarmee input werd gegeven voor de uitwerking van de plannen voor De Kwinkelier en directe omgeving. Er is ook sprake van resultaat, want in de op 22 juni jongstleden aan de ondernemers gepresenteerde plannen voor De Kwinkelier, zijn veel van de in de Structuurschets opgenomen punten te herkennen.

Klankbordgroep Centrum Bilthoven gaf op die vrijdag ruim een jaar geleden in de oude raadzaal van Jagtlust aan belanghebbenden en lokale politici een presentatie over de Structuurschets Bilthoven Centrum Oost. De klankbordgroep, waarin ondernemers, bewoners en maatschappelijke groeperingen zijn vertegenwoordigd, bestaat bijna negen jaar. De groep heeft zich intensief bemoeid met wat er in en rond het centrum is gebeurd en staat te gebeuren. De klankbordgroep brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het college en bij besluitvorming gaat dit advies mee naar de raad.

Waardering
Bij het in ontvangst nemen van de schets in 2015 gaf wethouder Hans Mieras aan het initiatief zeer te waarderen. Het was op dat  moment nog niet mogelijk om een inhoudelijke reactie op de schets te geven, omdat er nog te veel onduidelijkheid was over de aanpak van De Kwinkelier. Wethouder Hans Mieras: 'Na de ondertunneling ontstaat er een situatie die moeilijker is omdat je met zoveel particuliere partijen te maken hebt. We staan voor een aantal belangrijke keuzes in het centrum'. Hij is blij dat zoveel deskundigen uit het dorp zelf hebben bijgedragen op een voor de gemeente cruciaal moment. 'Het  sluit voor een overgroot deel aan bij waar wij aan denken.' Hij onderschrijft de visie maar is voorzichtig waar het raakt aan andermans vastgoed.

Uitgewerkt
Nu die plannen van de ontwikkelaar van de Kwinkelier concreet zijn uitgewerkt, kan geconstateerd worden dat een groot aantal uitgangspunten, dat in de Structuurschets is benoemd, zijn weerslag heeft gekregen in de plannen voor De Kwinkelier. Dit zijn onder andere de wens om te werken aan één totaalcentrum, waarin de verschillende deelgebieden zich onderscheiden door verschillende sferen, type winkels en inrichting. Maar ook dat het een compact centrum moet blijven dat past bij het dorpse karakter van Bilthoven. Geen grootschalige uitbreidingen meer met nieuwe winkelpanden, maar er voor zorgen dat het bestaande winkelgebied beter en meer in samenhang met elkaar gaat functioneren. Ook de grootschalige woningbouw aan de Sperwerlaan en aan de Kramsvogelhof is niet meer aan de orde. De uitbreiding met vele vierkante meters winkels op het 'parkje van de gemeente' zal vervangen worden door kwalitatief hoogwaardig wonen. Daarbij wordt bij de verdere ontwikkeling van het centrum de uitdaging opgepakt om zowel de bebouwing als de inrichting van de openbare ruimte meer allure mee te geven. Passend bij de inrichting van de Julianalaan en de stationsomgeving.

Betrokken
Bij de totstandkoming van de Structuurschets zijn gemeente en eigenaar van De Kwinkelier nauw betrokken. De vertaling die dit heeft gekregen in de concrete plannen voor De Kwinkelier is een mooi voorbeeld waarbij de gemeente in samenspraak met en gevoed door inwoners, ondernemers en met eigenaren / initiatiefnemers plannen vorm wil geven. Een aantal aandachtspunten uit de schets vraagt nog om aanscherping of uitwerking. Gezien de samenwerking tussen alle betrokken partijen ziet de gemeente die uitwerking en de realisatie van de plannen met vertrouwen tegemoet.