Winnaars Tolerantieprijs 2015.
Winnaars Tolerantieprijs 2015.

Come and Eat wint prijs

Algemeen Algemeen

De Biltse Stichting Eet mee! is met haar project Come and Eat genomineerd voor de Tolerantieprijs Utrecht 2015. Come and Eat was een van de drie genomineerden. De prijs wordt toegekend aan initiatieven die verdraagzaamheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving bevorderen, onder het motto 'Utrecht zijn we samen'.

De nominatieaanvraag voor Come and Eat is ingediend door de Syrische vluchteling Rami Ramou, die vier maanden in de noodopvang in de wijk Kanaleneiland in Utrecht verbleef. Hij is werkzaam is als vrijwilliger bij Come and Eat, een logisch vervolg op het vrijwilligerswerk dat hij in Syrië verrichtte. 'Ik wil graag mensen helpen, overal en altijd.' De vrijwillige inzet van vluchtelingen in de noodopvang is volgens alle betrokkenen onmisbaar. 'Come and Eat is een goed initiatief. Het brengt mensen van verschillende culturen samen en het helpt mensen vooruit. Maar zonder de hulp van mensen uit de noodopvang was dit nooit gelukt.'

Eet mee
Come and Eat wordt in Utrecht georganiseerd door Stichting Eet mee! in samenwerking met Present Utrecht. Als inwoner van Utrecht kun je vluchtelingen uitnodigen om bij jou thuis te eten. Voor vluchtelingen is dit een gelegenheid om even uit de drukte van de opvang te komen en in een huiselijke sfeer Utrechters te ontmoeten. En voor Utrechters is het een leuke manier om in contact te komen met vluchtelingen, hen welkom te heten en thuis te laten voelen. Sinds de start in september 2015 heeft Come and Eat acht keer plaatsgevonden en zijn er meer dan 3500 mensen met elkaar in contact gebracht. Utrechters en vluchtelingen hebben elkaar over en weer leren kennen en er zijn veel langdurige contacten uit voorgekomen. Op donderdag 5 mei, tijdens de viering van 71 jaar bevrijding op het Bevrijdingsfestival, werden alle drie genomineerden tot winnaar uitgeroepen. Zij ontvingen allen een bedrag van 2.500 euro dat moet worden besteed aan hun initiatief.           
(Frank Jansen)