Frans de Ruiter: 'Weinig fietsers maken tot nu toe gebruik van de nieuwe verbinding. De nieuwe fietsroute is kaal en onbeschut en biedt daardoor nauwelijks beschutting tegen de wind'.
Frans de Ruiter: 'Weinig fietsers maken tot nu toe gebruik van de nieuwe verbinding. De nieuwe fietsroute is kaal en onbeschut en biedt daardoor nauwelijks beschutting tegen de wind'.

Onderzoek tunnelbak van 5,8 miljoen

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Dinsdagavond 9 februari kwam een 61-jarige fietser uit Zeist ten val in de nieuwe fietstunnel onder de Universiteitsweg in De Bilt. Na het ongeluk was hij gelukkig al vrij snel daarna buiten levensgevaar. De politie en de provincie Utrecht doen nog onderzoek naar de oorzaak.

Een dag na het ernstige ongeluk inspecteerden ambtenaren van de provincie Utrecht de tunnelbak. De bak, die twee maanden geleden in gebruik is genomen, moet de doorstroming van het verkeer verbeteren en tegelijkertijd een veilige doorgaande fietsroute creëren tussen Utrecht, De Bilt en Zeist. De provincieambtenaren liepen een paar keer nauwlettend de tunnelbak door, maar ze konden geen gevaarlijke plekken ontdekken: 'De weg is vier meter breed en de stoepranden zijn weliswaar hoger dan de rijbaan, maar ze zijn door de verlichting in de tunnelbak goed zichtbaar', zegt een van de ambtenaren.

Hellingspercentage
Een puntje van zorg zou het hellingspercentage van 4 procent kunnen zijn: 'Je rijdt al snel harder dan 30 kilometer per uur als je de tunnelbak in rijdt. Maar tegelijkertijd is de weg breed en zie je de daling tijdig aankomen'. De stoepranden afvlakken, zodat ze minder hoog en steil zijn lijkt de medewerkers van de provincie niet echt nodig: 'Dan zou je alle stoepranden moeten afvlakken'. Wim Mastop van de Fietsersbond (afd. De Bilt): 'Ik heb destijds - op mijn verzoek - de tekeningen doorgestuurd gekregen. Daarop heb ik als enig commentaar gevraagd om 'overrijdbare scheiding' tussen fiets- en voetpad. Bij de opening heb ik daarover nog een opmerking gemaakt tegen een betrokken provincieambtenaar: jammer dat jullie dat niet overgenomen hebben. Ik weet niet of het te hoog is, ik heb geen meting'. 'Ze zijn te hoog, maar klachten over de fietstunnel van gebruikers zijn er tot op heden niet gekomen', zegt woordvoerder Frans de Ruiter van de Fietsersbond.

Gebruik
De tunnelbak, die 5,8 miljoen euro kostte, gaat bij de Utrechtseweg in De Bilt, ter hoogte van de kruising bij het tuincentrum, de grond in onder de Universiteitsweg door. Fietsers vermijden via de nieuwe fietsroute lange wachttijden voor de stoplichten. Het is behalve een fietstunnel ook een oversteek voor wandelaars. Vandaar de stoepen aan beide zijden.