Logo vierklank.nl
Loze ruimte in de spouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal.
Loze ruimte in de spouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal.
BENG 2030

Deze week weer woningen geïsoleerd in Bilthoven

door Walter Eijndhoven

Een goede week geleden is aan de Van Goyenlaan weer een woning geïsoleerd. Voorzien van spouwmuur- en bodemisolatie is deze woning veel comfortabeler geworden en een lagere energierekening is mooi meegenomen. In 2030 moet heel De Bilt energieneutraal zijn. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee.

Eize-Jan Bakker, vrijwilliger bij BENG, heeft diverse informatieavonden en huisbezoeken gehouden in Bilthoven-Noord en kon verschillende bezoekers enthousiasmeren om mee te doen met energiebesparing. Om de gegadigden verder te helpen, heeft Bakker gevraagd of Henk Sikma, van Slim Isolatie Advies, een adviseur in isolatietechnieken hen verder wilde helpen. Zo gezegd, zo gedaan. Sikma: 'Ik heb al veel bewoners in de gemeente De Bilt geholpen bij het maken van de juiste keuze voor energiebesparende maatregelen die passen bij hun woning, het comfort en hun budget. Voor Bakker was het dus een logische keuze om mij te vragen'.

Energiebesparend
Natuurlijk kan Sikma niet alles alleen aan. Ook al is hij de specialist op het gebied van energiebesparende maatregelen voor woningen en bedrijven, voor de uitvoering van werkzaamheden houdt hij regelmatig aanbestedingen met lokale bedrijven uit De Bilt en Zeist. Sikma: 'Nadat ik de woning zorgvuldig heb geïnspecteerd en de bewoners de werkwijze heb uitgelegd, komt Regio Isolatie, een landelijk bedrijf met een vestiging in De Bilt, langs om bij de woningen de benodigde werkzaamheden te verrichten. Een gat boren in een gevel met mooie knipvoegen moet ook weer mooi worden opgeleverd'. Deze week worden nog meer woningen in Bilthoven-Noord geïsoleerd.

Zon
Naast isolatie van woningen voert Sikma nog veel meer uit. Interesse in zonnepanelen? Warmtepompen? Sikma weet wel raad. Als dit technisch uitvoerbaar is, laat hij lokale bedrijven alles installeren, het liefst door de aangesloten bedrijven van Energie Centrum Zeist/ De Bilt. Sikma: 'Als je geld op de bankrekening hebt staan, weet je wat je niet krijgt, namelijk rente. En als je geld investeert in je woning, waarbij je veel minder geld betaalt aan de energieleveranciers, dán ga je verstandig om met je geld én met het milieu'.

Meer berichten