Kenmerkend beeld voor Westbroek tijdens de festiviteiten rond Koningsdag.
Kenmerkend beeld voor Westbroek tijdens de festiviteiten rond Koningsdag.

Vijf voor twaalf voor Oranjevereniging Westbroek

Algemeen Westbroek

door Walter Eijndhoven

Donderdag 19 november wordt weer de jaarlijkse ledenvergadering gehouden van de Oranjevereniging Westbroek in de grote zaal van het Dorpshuis. Volgend jaar wordt een keerpunt voor de vereniging. Het is echt erop of eronder. Vanwege allerlei problemen binnen de vereniging hoopt het bestuur op een massale opkomst, zodat de leden een ondergang van de vereniging kunnen voorkomen.

Volgend jaar houdt een aantal bestuursleden het voor gezien en dus is het voor de Westbroekse Oranjevereniging van belang dat zoveel mogelijk leden op donderdag 19 november aanwezig zijn. Iedereen kan deze avond zijn zegje doen en nieuwe ideeën aandragen om het verenigingsleven nieuw elan te geven. Ad Verhoef, voorzitter van de Oranjevereniging Westbroek, is bezorgd over de toekomst van de vereniging: 'Voor de helft van het huidig bestuur is 2016 écht een keerpunt. Wij hopen dan ook vurig dat een aantal leden, ook jongere leden, zich meldt om in het bestuur zitting te nemen. Zo hopen wij dat weer een frisse wind zal waaien door de vereniging en dat wij voor de komende jaren weer een leuk en sterk programma kunnen neerzetten op en rond Koningsdag'.

Hot
Dat programma is een hot item binnen de Oranjevereniging. Na een aantal jaar hetzelfde programma te hebben gedraaid, bloeden sommige onderdelen langzaam dood. Verhoef: 'Dit zou bijzonder spijtig zijn, want De Tent en de Oranjevereniging zijn bindende elementen in Westbroek. Het ontbreekt ons niet aan leden (500), enthousiaste vrijwilligers (75) en talloze sponsoren. Maar we hebben te kort aan bestuurskracht, passende programmaonderdelen en een toekomstvisie'. In deze fase is de mening van de leden dus hard nodig. Samen met het bestuur kunnen zij een koers van de vereniging bepalen.

Uitkomst
Verhoef: 'Wat wij graag willen weten van onze leden is of zij nog wel achter het huidige programma staan. Als voorbeeld wil ik graag de optocht door ons dorp aanhalen. Tijdens dit evenement zien wij, ten opzichte van vroeger, het aantal deelnemers steeds verder teruglopen. Wat kan het bestuur eraan doen om dit onderdeel weer aantrekkelijker te maken of is een optocht niet meer van deze tijd?' Ook de 'Polderloop' trekt steeds minder publiek. Na veertig jaar is de fut eruit. Verhoef: 'Volgend jaar is de laatste keer dat wij de 'Polderloop' organiseren. Ik hoop dat een eventueel vernieuwd bestuur dit evenement in een andere vorm kan gieten, zodat wij het jaar daarop weer iets nieuws kunnen aanbieden'. Ook het onderdeel 'Westbroek got talent' is feitelijk tenonder gegaan aan te weinig deelnemers, terwijl dit onderdeel juist veel publiek trekt. Een aantal bestuursleden heeft moeite met de steeds strengere vergunnings- en veiligheidseisen, die gesteld worden en het vrijwilligerswerk steeds lastiger en minder leuk maken. Verhoef: 'Ik hoop dat de vergadering een uitkomst biedt'.

Haaksbergen
Ook het 'Ringrijden' bevindt zich in zwaar weer. Niet zozeer vanwege minder belangstelling vanuit het publiek, maar verzekeringstechnisch. Verhoef: 'Het ringrijden is door het drama in Haaksbergen bijna niet afdoende te verzekeren. Het bestuur zit hier echt mee in zijn maag en wil advies van haar leden. Dat zijn zo van die vragen waar het bestuur mee worstelt'.

Kortom, het gaat niet goed met de Westbroekse Oranjevereniging. Volgens Verhoef is het nu echt een paar minuten voor twaalf. Verhoef: 'Uw mening en inbreng is belangrijk. Daarom roep ik bij deze iedereen op betrokkenheid te tonen door een actieve deelname aan deze ledenvergadering'.

Avondvoorzitter
Leo Fijen heeft al jaren een zwak voor de Westbroekse Oranjevereniging en heeft al talloze keren aan de Polderloop meegedaan. De Maartensdijkse auteur en TV-presentator is bereid gevonden een steentje bij te dragen aan deze bijzondere ledenraadpleging. Fijen zal als avondvoorzitter en discussieleider trachten alle meningen tot zijn recht te laten komen. Verhoef: 'Het bestuur is tevreden als deze avond massaal bezocht wordt, het bestuur verjongd kan worden en de leden het bestuur op het spoor wil zetten van een toekomstbestendig programma'.

Ad Verhoef, voorzitter van de Oranjevereniging, roept iedereen op naar de Ledenvergadering te komen