Afspraken over aanpak eventuele verplaatsing Plus supermarkt

Algemeen Algemeen

Gemeente De Bilt en de opstellers van de vorige week verstuurde open brief aan de gemeenteraad inzake de eventuele verplaatsing van de Plus supermarkt hebben gezamenlijk een verklaring opgesteld.

Deze luidt als volgt:
Naar aanleiding van een open brief aan de gemeenteraad over de mogelijke verplaatsing van de Plus supermarkt in Bilthoven, hebben de wethouders Hans Mieras en Jolanda van Hulst op 16 oktober jl. gesproken met de briefschrijvers. In dit gesprek zijn van beide kanten standpunten nader toegelicht. Dit heeft geleid tot beter wederzijds begrip en een toezegging van beide wethouders over de verdere aanpak. Daarmee is een bijdrage geleverd aan het herstel van het onderling vertrouwen.

Zowel de gemeente als de Winkeliersvereniging Julianalaan, de Huurdersbelangenvereniging Kwinkelier en de Klankbordgroep Centrum Bilthoven onderkennen de moeilijke situatie waarin de ondernemers in het centrum van Bilthoven zich al lange tijd bevinden. Beide wethouders hebben nogmaals benadrukt dat de verdere versterking en ontwikkeling van het centrum hoge prioriteit heeft en op geen enkele wijze ter discussie staat. Dat beleidsgegeven is een belangrijk uitgangspunt bij de weging van de belangen in de beoordeling van initiatieven zoals de mogelijke verplaatsing van de Plus. Betrokkenen zijn het erover eens dat daarbij nadelige invloed op andere winkelgebieden voorkomen moet worden. Mede daarom heeft het college aan het besluit over de principe uitspraak de voorwaarde verbonden een distributieplanologisch onderzoek te doen naar de effecten van een eventuele verplaatsing. Hieraan gekoppeld start de gemeente onderzoek om het gehele detailhandelsbeleid binnen de gemeente te herijken in het licht van de actuele marktsituatie. Bij dit onderzoek worden kennis en kunde van alle belanghebbende partijen betrokken.

In het gesprek is uitgesproken dat er verwarring bestaat omtrent de reikwijdte van een Principe Uitspraak, zeker als dat gekoppeld is aan een bestemmingsplanprocedure. Vanuit beide wethouders wordt nogmaals benadrukt dat het slechts een eerste voorzichtige stap betreft voor een mogelijke verplaatsing van de Plus supermarkt. De briefschrijvers en wethouders hebben afgesproken dat in het vervolg initiatieven en ontwikkelingen die ingrijpen in de bestaande beleidskaders in een vroeg stadium worden besproken in de bestaande overlegorganen tussen gemeente en ondernemers.