Het voltallige orkest in actie op de voorspeelavond
Het voltallige orkest in actie op de voorspeelavond

Grote belangstelling voorspeelavond Kunst en Genoegen

Algemeen Muziek

door Walter Eijndhoven

De jaarlijkse voorspeelavond van de Maartensdijkse muziekvereniging Kunst en Genoegen in De Vierstee viel weer in goede aarde bij het toegestroomde publiek en met de aanmelding van zeker vijf nieuwe leden en nog twee apirantleden die erover denken om lid te worden van de muziekvereniging, kan gesproken worden van een groot succes.

De muziekvereniging Kunst en Genoegen bestaat alweer 92 jaar en kent een lange en kleurrijke geschiedenis. Nel Raven, voorzitter: 'Ik was veertien jaar toen ik bij de vereniging kwam, een leuke club mensen, waarbij gezelligheid voorop stond. Gelukkig is dat nog steeds zo'. De vereniging bestaat uit ongeveer vijftig leden en is opgebouwd uit een harmonieorkest, bestaande uit onder andere dwarsfluit, saxofoon en clarinet en een slagwerkgroep. Een nieuw lid hoeft niet direct te kunnen spelen, maar kan dan muzieklessen krijgen van de dirigent. Naast het harmonieorkest wordt binnenkort gestart met een zwarte pietenorkest en dankzij de toeloop van nieuwe leerlingen kan binnenkort ook worden gestart met een leerlingenorkest. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Raven: 'Ons huidige orkest bestaat uit 38 leden, 4 slagwerkers en 8 leerlingen, tussen 10 en 80 jaar'.

Muziekactiviteiten
Eén keer per jaar, in oktober, wordt een voorspeelavond gehouden door de vereniging. Op deze avond worden kleine groepjes gevormd met bijvoorbeeld alleen trompetten of saxofoons. Peter Abels, penningmeester vertelt: 'Dit jaar was dat een groot succes. Diverse mensen hebben zich opgegeven als lid. Ik heb echt het idee dat de muziekvereniging leeft binnen onze gemeenschap. Ook éénmaal per jaar geven wij een groot concert in april. Meestal wordt een bepaald thema belicht. Volgend jaar staat ons optreden in het teken van de musical. Iedereen is dan van harte welkom om te komen luisteren'. Het laatste concert werd bezocht door liefst 250 toeschouwers.

Omlijsting
Natuurlijk is dit nog lang niet alles aan activiteiten binnen de vereniging. Geregeld wordt het orkest gevraagd voor een muzikale omlijsting van lokale evenementen en feestdagen. Raven: 'Op 28 november gaat een zwarte pietenorkest, bestaande uit twintig leden, naar de openingsdag van De Vierstee, daarna gaan wij direct door naar de Plusmarkt in Bilthoven en van daaruit weer terug naar De Vierstee en rond 19 december, de datum staat nog niet vast, staan wij op het Maertensplein'. De komende periode is dus van alles te doen.

Bruikleen
Het verder ontwikkelen van de muziekvereniging vergt ieder jaar financiële inspanningen. Door het bestuur van Kunst en Genoegen is hier iets op gevonden via het Instrumenten- en Opleidingsfonds. Dankzij dit fonds worden instrumenten van de vereniging onderhouden en nieuwe instrumenten betaald. Abels: 'Ouders, voor wie het financieel niet haalbaar is om hun kind naar de muziekschool te sturen, kunnen worden ondersteund door de U-pas of het Cultuur Jeugdfonds. Het instrument wordt dan in bruikleen gegeven aan hun kind. Op deze manier hopen wij de drempel te verlagen en kunnen kinderen kennismaken met muziek'. Met het project MoS, Muziek op School, hoopt Kunst en Genoegen, samen met de scholen uit Maartensdijk, meer jeugd te betrekken met het maken van muziek en meer leerlingen te betrekken bij de muziekvereniging.

Kennismaken
Mocht u eens willen kennismaken met Kunst en Genoegen, dan kunt u iedere vrijdagavond, vanaf 19.30 uur de repetitieavond bezoeken in De Vierstee en kijken of het iets voor u is. Voor meer informatie kunt u de website van Kunst en Genoegen bezoeken. Voor vragen kunt u terecht bij Nel Raven, telefoon: 030-2287052.