Stichting Jits Bakker Collectie nodigt belangstellenden van harte uit om met Tibo van der Zand en anderen het bijzondere leven en oeuvre van Jits Bakker te herdenken.
Stichting Jits Bakker Collectie nodigt belangstellenden van harte uit om met Tibo van der Zand en anderen het bijzondere leven en oeuvre van Jits Bakker te herdenken.

Herdenken van Jits

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Jits Bakker zou op 6 juli 2017 80 jaar zijn geworden. Om dit bijzondere moment te herdenken is zijn atelier 'de kooi' en beeldentuin geopend van 6 tot en met 9 juli 2017 alle dagen van 12.00 tot 18.00 uur.

Kunstenaar Jits Bakker is 40 jaar werkzaam geweest in De Bilt. In 2014 is hij overleden. Tijdens de vier open middagen is zijn atelier 'de kooi', waar de sporen van de kunstenaar nog overal zichtbaar zijn, opengesteld. Jits' atelier ´de kooi´ werd in 1974 door acteur Ton van Duinhoven geopend en ook in dat jaar begonnen de jaarlijkse kerstexposities in het atelier en beeldentuin aan de Holle Bilt 16-18. Op het woonerf en in de tuin naast het atelier staat een groot aantal beelden.

Jits Bakker heeft een omvangrijke en veelzijdige kunstcollectie nagelaten. De Stichting Jits Bakker Collectie, opgericht door de kunstenaar zelf, heeft als belangrijkste taak het beheren, tentoonstellen en voor het publiek toegankelijk maken van het veelomvattende levenswerk van de kunstenaar. Ook het in stand houden van het historische atelier, woonhuis en de beeldentuin aan de Holle Bilt 16-18 te De Bilt - waar de kunstenaar ruim 50 jaar heeft gewoond en gewerkt - vormt een belangrijk speerpunt van de Stichting. Zoon Tibo van de Zand: 'We willen proberen hier die gastvrijheid van Jits weer te doen laten herleven. Er is een basisscholenproject en ook voor andere groepen is er ruimte'.