Jan en Floor schoffelen.
Jan en Floor schoffelen.

Zelf oogsten bij 'n Groene Kans

Algemeen Natuur & Milieu

Het weer is heerlijk en steeds vaker stappen fietsers even af bij het groentekraampje om te kijken of er nu al wat gaande is. En ook het extra uithangbord met 'Kansrijk' erop is niet onopgemerkt gebleven. Wat is er nieuw op Groenekanseweg 142?

'Nou, er wordt gewoon nog steeds biologische groente geteeld', zegt Floor 'maar eigenlijk is er ook wel veel aan het veranderen'. Tuinderij 'n Groene Kans had de laatste 7 jaar drie vaste gezichten: Sandra, Jan en Floor. Na het vertrek van Sandra, afgelopen winter, bleven er nog maar twee maten over en dat is te weinig voor een tuin van anderhalve hectare. 'Sandra had aangegeven het rustiger aan te willen doen, omdat het maken van zulke lange dagen op lange duur gewoon te veel is. En toen we daar over nadachten, leek het voor ons zelf ook gezonder om eens een versnelling lager te draaien', aldus Floor.

Dus besluiten Jan en Floor de tuin te verkleinen, maar de vraag is wat er dan met de rest van het land gebeurt. En daar komt Miklós om de hoek kijken: hij heeft de school voor biologische landbouw (de Warmonderhof) gedaan en heeft o.a. bij 'n Groene Kans stage gelopen. Hij ziet het wel zitten om aan de slag te gaan op een deel van het perceel, maar kiest voor een andere aanpak: bij Miklós kun je zelf je groenten komen oogsten.

Eén perceel, twee tuinen
Vanaf dit seizoen zijn er dus twee tuinen gevestigd aan de Groenekanseweg 142. Bij 'n Groene Kans kun je als vanouds op zaterdag groenten komen kopen. Wanneer er voldoende groenten zijn en de verkoop begint, wordt dit t.z.t. in een advertentie in deze krant vermeld. Naast de verkoop op zaterdag richten Jan en Floor zich hoofdzakelijk op hun webwinkel. Want als klanten van tevoren bestellen, dan hoeven er geen verlepte groenten te worden weggegooid aan het einde van de dag. Het kraampje aan de weg, voor vele voorbijgangers een herkenningspunt, verandert daarom in een plek om bestelde groenten op te halen.

Miklós werkt met een abonnement: je wordt lid voor een heel seizoen en dan heb je voor nog geen tientje per week een gevarieerde selectie groenten. En daarbij ervaar je zelf hoe het is om het 'mooiste tuinwerk', het oogsten, te doen: met je blote voeten op de aarde, de geur van de worteltjes, de dauw op de sla. Het overige werk (zaaien, planten, schoffelen, wieden) kun je gerust aan Miklós overlaten. De eerste groenten zijn al oogstbaar, dus meld je snel aan.

Meer informatie over het zelf oogsten is te vinden op www.tuinkansrijk.nl en over de webwinkel op www.groenekans.nl

Miklós in Kansrijk, de biologische zelfoogsttuin bij 'n Groene Kans.