In Timon van Athene was de muziek een mengeling van muziek van Kyteman, Eric Vloeimans, klezmer en Cirque du Soleil.
In Timon van Athene was de muziek een mengeling van muziek van Kyteman, Eric Vloeimans, klezmer en Cirque du Soleil.

Timon van Athene op gemeentewerf

Cultuur

Theater in 't Groen uit Groenekan speelde van 15 t/m 21 juni het toneelstuk 'Timon van Athene' van William Shakespeare op de Gemeentewerf De Bilt.

door Henk van de Bunt

Dat je een gemeentewerf nog voor andere doeleinden kunt gebruiken dan voor afval scheiden en materiaalopslag was voor de gemeente De Bilt een complete verrassing. Maar het idee om toneel te gaan spelen tussen zoutopslag en dranghekken, werd met name door burgemeester en wethouders met veel enthousiasme omarmd. Week 25 (maandag tot en met zondag) stonden Theater in ´t Groen en de Gemeentewerf in De Bilt gezamenlijk in de schijnwerper. En op zondagmiddag 21 juni ook nog een keer: om 16.00 uur. Niet alleen het toneelspel op zo'n unieke plek maakte een bezoek aan een voorstelling al de moeite waard, Theater in ´t Groen stond weer garant voor professioneel spel, prachtige kostuums en uitgebalanceerd licht en geluid.

Timon
Theatermaker Timon Blok regisseerde voor de vijfde maal een productie van Theater in 't Groen. In 2006 benaderde hij de Groenekanse culturele stichting Muze in het Groen met het voorstel een grootschalige theatervoorstelling te realiseren met zoveel mogelijk dorpsbewoners. Het resultaat was de productie 'Een Midzomernachtsdroom' van Shakespeare op Fort Ruigenhoek. Besloten werd om vervolgens elke twee jaar een voorstelling te maken. Blok: 'De afgelopen jaren hebben we vooral op romantische locaties gespeeld. Omdat 'Timon van Athene' qua thematiek wat grimmiger en serieuzer is, vond ik het leuk om eens een andere locatie te zoeken. Het stuk gaat over de economische waarde van vriendschap; welvaart en armoede spelen hierin een grote rol. Daarom was het mooi dit in de omgeving van afval te spelen'.

Omstreden
Timon van Athene is een betrekkelijk onbekend stuk van Shakespeare. Lange tijd was het omstreden of het wel tot zijn werk gerekend moest worden. 'Timon van Athene' gaat over de rijke Atheense burger Timon. Vanuit zijn wil om het goede te zien in de mensen deelt hij met gulle hand zijn rijkdom met zijn omgeving. Het is dan ook geen wonder dat zijn vrijgevigheid een bonte stoet klaplopers, uitvreters en parasieten trekt, die graag willen meeprofiteren. Wanneer de rijkdom van Timon echter omslaat in een faillissement, en Timon steun van zijn vrienden verwacht, geeft niemand thuis. Verbitterd en ontgoocheld trekt Timon zich terug in de wildernis, waar hij zint op wraak. Timon Blok bewerkte 'Timon van Athene'. 'Ik heb het vooral ingekort. Van de 40 spelers zijn er 12 overgebleven en de duur is teruggebracht naar vijf kwartier. Het is nu een lekker compact verhaal, dat gemakkelijk te volgen was'.

Actueel
Blok: 'We hebben er anderhalf jaar aan gewerkt: een kwetsbare, ingewikkelde, grappige en ontroerende voorstelling. 'Timon van Athene', één van Shakespeare's minder bekende stukken. Een verhaal dat - juist nu - actueel is, in een tijd dat Griekenland zijn schulden niet kan of wil terugbetalen (afhankelijk van hoe je het wilt zien). Wie is verantwoordelijk wanneer een economisch systeem instort: de schuldeisers of de schuldenaars? Is solidariteit te kopen? En hoe ga je om met je leven wanneer alles om je heen instort, alle zekerheden verdwijnen en je mensbeeld wankelt?' En over zijn team tenslotte zegt Blok: 'Twaalf spelers, zes musici en tientallen costumières, productiemedewerkers, PR-mensen, cateraars... Ik ben zo trots op ze'.