Vertegenwoordigers van diverse kerken uit Bilthoven, De Bilt, Maartensdijk en Westbroek en gemeente De Bilt gaan aan de slag met Schuldhulpmaatje. (foto Astrid van Walsem)
Vertegenwoordigers van diverse kerken uit Bilthoven, De Bilt, Maartensdijk en Westbroek en gemeente De Bilt gaan aan de slag met Schuldhulpmaatje. (foto Astrid van Walsem)

Schuldhulpmaatje nu ook in De Bilt

Algemeen

door Walter Eijndhoven 

Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van diverse kerken in Bilthoven, De Bilt, Maartensdijk en Westbroek en de gemeente de Bilt, vond vrijdag 29 maart in gemeentehuis Jagtlust de intentieverklaring plaats voor het project Schuldhulpmaatje. Hiermee verdween de laatste blinde vlek in de regio. 

Belangstelling voor dit project ontstond vorig jaar, tijdens het honderdjarig bestaan van de OLV kerk in Bilthoven. ´Als parochie willen wij er zijn voor onze medemens´, vertelt Martin Meijer, één van de initiatiefnemers. ´In Nederland doen al 160 gemeenten mee met Schuldhulpmaatje en ook in onze eigen regio doen tal van gemeentes mee, zoals Zeist, Soest en Baarn. Wij zijn dus verheugd dat gemeente De Bilt als 161e gemeente met dit project meedoet´. 

Gemeente
Ook de gemeente De Bilt staat volledig achter het project. Meijer nam contact op met Krishan Hagedoorn, wethouder Sociaal Domein binnen de gemeente. Na diverse onderlinge contacten besloten Hagedoorn en Meijer de handen ineen te slaan om dit project te doen slagen. Hagedoorn: ‘Ik ben bijzonder trots dat nu ook gemeente De Bilt nu haar Schuldhulpmaatje heeft. Onze inwoners hebben dit project hard nodig. Ongeveer 20% van hen heeft een mogelijk financieel vraagstuk en nog eens 20% zit al diep in de schulden. Dat is dus 40% van onze inwoners en dat in een rijke gemeente als De Bilt. Ik ben erg geschrokken van deze cijfers’.

Zichtbaar
Het project is nog niet direct zichtbaar voor de inwoners van De Bilt. Meijer: ‘Komende maanden krijgen onze vrijwilligers allerlei trainingen op financieel gebied. Daarmee hopen wij hen goed op te leiden. Wij willen naast de mensen staan en hen bijstaan met raad en daad. Hierbij komen ook vragen aan de orde als: Waar kan ik welke subsidie krijgen of waar kan ik terecht voor leermiddelen voor mijn kinderen’. ‘Armoede is erfelijk’, vult Hagedoorn aan. ‘Kinderen, die in armoede opgroeien komen dit vaak niet te boven en kampen hun verdere leven met financiële problemen’. Met ingang van 1 juli hoopt Schuldhulpmaatje naar buiten te treden.

Hulpvragers 
Vorig jaar kregen landelijk 10.827 mensen hulp van een maatje, waren 3.211 vrijwilligers betrokken bij Schuldhulpmaatje, waren 161 gemeenten actief met dit project en was 61% van de hulpvragers nog niet in beeld bij beroepsschuldverlening. Nog een hele weg te gaan. Om het aantal mensen dat hulp nodig heeft te verlagen, lanceerde Schuldhulpmaatje in de Week van het Geld onder andere de jongerencampagne Moneymaatje. Volgens de website van www.schuldhulpmaatje.nl hebben 400.000 jongeren een acuut geldprobleem. De afgelopen jaren is dit aantal alleen maar gestegen en steeds meer jongeren melden zich aan. Vorig jaar hielpen de vrijwilligers ongeveer 1.400 jongeren, maar er zijn er nog velen zonder hulp. 

Met dit project hoopt Schuldhulpmaatje nog meer jongeren te vinden met een acuut geldprobleem en hen te helpen naar een schuldenvrij leven. Ook door middel van ‘vroegsignalering’, waarbij de gemeente schulden en geldproblemen zo vroeg mogelijk aanpakt, hoopt Schuldhulpmaatje burgers te bereiken met financiële problemen.