Voorzitter Thijs van der Wel van de Inwonersvereniging aan het woord.
Voorzitter Thijs van der Wel van de Inwonersvereniging aan het woord.

Inwonersavond wateroverlast Hollandsche Rading druk bezocht

Algemeen

Inwonersvereniging Samen voor Hollandsche Rading organiseerde op 9 april in Hollandsche Rading een bewonersavond over de wateroverlast in het dorp. De opkomst was zodanig dat de schuifdeuren van de kleine zaal open moesten om ruimte te creëren voor de vele belangstellenden. 

Inwoners en ondernemers ondervinden regelmatig flinke problemen door de hoge waterstand. Voorzitter Thijs van der Wel van de Inwonersvereniging vertelde dat het Hoogheemraadschap de wateroverlast in kaart gaat brengen en naar verschillende oplossingen zoekt. Inwoners kregen de ruimte om over hun ervaringen te vertellen; zij vertelden dat het water soms al tot aan de drempel van hun voordeur stijgt of dat hun souterrain onder water loopt. Ook komen bomen los te staan, omdat de wortels geen grip meer hebben.

Ligging
Beer Trompert schetste aan de hand van slides de situatie: ‘Hollandsche Rading is gelegen in een dal tussen aan de ene kant de Utrechtse Heuvelrug en aan de andere kant de noordelijk gelegen heuvels in de gemeente Hilversum, de Bosberg, de Hengstenbergberg en de Zwaluwenberg met water dat de gewoonte heeft naar het laagst gelegen punt te stromen (dus naar het dorp, de bebouwing). Daarbij is van belang dat door de bebouwing en door het onvoldoende onderhoud aan de oorspronkelijk gegraven sloten deze nagenoeg geheel zijn dichtgeslibd en niet meer kunnen afwateren en niet meer goed kunnen dienen als opvang van water. Een derde punt van belang zijn de werkzaamheden die de gemeente Hilversum momenteel laat uitvoeren om een waterbekken te creëren waar water opgevangen wordt aan de zuidpunt van de bebouwing van deze gemeente. Echter een dergelijk bekken zal de waterdruk op Hollandsche Rading alleen nog maar meer doen toenemen’.

Asfaltering
Inwoners signaleerden andere knelpunten, zoals de onlangs geasfalteerde Vuursche Dreef (met hoge randen), die onder water kwam te staan waardoor de weg niet meer duidelijk te onderscheiden was van de berm, ondergelopen kelders die gedeeltelijk in gebruik waren als leef- of werkruimte, kwamen onder water te staan. Leidingen in de kruipruimte kwamen onder water te liggen, het water kwam tegen de kamervloer aan te liggen en vectorputten van de CV liepen onder waardoor de CV uitviel. Eigenlijk waren er door het hele dorp wel problemen, met de grootste problemen bij de huizen in het buitengebied.

Hoogheemraadschap
Experts van het hoogheemraadschap gaven vervolgens een presentatie; de verwachting is dat de problemen met hoog water in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Een aantal oplossingen is in beeld; het aanleggen van wadi’s, het doorbreken van sloten voor een betere doorstroming en het beëindigen van de overstort van oppervlaktewater van Hilversum naar Hollandsche Rading. Door de hoge waterstand is ook de overlast van ratten toegenomen; in een korte presentatie gaf een expert van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen aan hoe inwoners in kunnen zetten op preventie. Inwoners waren tevreden over de informatie en de samenwerking met de betrokken instanties. De experts gaan zich nu beraden over meer oplossingen om de wateroverlast terug te brengen.

Gemeente
Ook de gemeente De Bilt is zich van de veranderde omstandigheden bewust: Wij weten dat ons klimaat verandert, maar hoe snel dit gebeurt weten we niet. Alle gemeenten moeten nu een regionale klimaatadaptatie strategie (RAS) opstellen, waarin aangegeven wordt hoe om te gaan met het veranderende klimaat. Daarbij hoort een stresstest en het onderkennen van risicogebieden, zoals de Tolakkerweg en Dennenlaan. (Het buitengebied werd niet genoemd.) Verder moet het rioleringsplan van de gemeente om de vijf jaar herijkt worden. De gemeente noemde vooral de noodzaak van samenwerking van inwoners, gemeente(n) en Waterschappen. Overleg en afstemming van acties is noodzakelijk voor een beter resultaat.         (Kees Floor)


Volle zaal tijdens de inwonersavond in Hollandsche Rading. 

Volle zaal tijdens de inwonersavond in Hollandsche Rading.