In 2022 verwijderde de Van Dijckschool 250 m2 aan stoeptegels waarmee plaats werd gemaakt voor nieuwe beplanting.
In 2022 verwijderde de Van Dijckschool 250 m2 aan stoeptegels waarmee plaats werd gemaakt voor nieuwe beplanting.

Week van de Groene Tuin

Algemeen

Van dinsdag 26 maart t/m 1 april is het weer de Week van de Groene Tuin. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Elke dag worden er verschillende praktische tips gedeeld en inwoners gaan samen aan de slag om hun omgeving een stukje groener te maken. 

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin is beter voorbereid op deze gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Het regenwater kan goed weglopen in de grond en een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer.

De Bilt 

De openbare ruimte in de gemeente De Bilt is meer versteend dan het landelijk gemiddelde. In alle woonwijken samen is 54,1 procent van het publieke terrein ‘grijs’, blijkt uit cijfers. Landelijk telt iets meer dan de helft van de openbare ruimte in woonwijken als grijs. Kijk je naar privaat buitenterrein in De Bilt, zoals voor- en achtertuinen, dan is 63,5 procent van al die ruimte versteend, tegen iets minder dan twee derde in heel Nederland. 

Stichting Steenbreek

Ellen van de Vrugt (voorzitter Groei en Bloei De Bilt e.o.) vertelt over het ontstaan van De Bilt als Steenbreek-gemeente: ‘Dat gebeurde in 2018. Afgesproken werd samen met IVN richting de gemeente De Bilt op te trekken om een en ander te realiseren. Toenmalige wethouder Anne Brommersma stelde kritische vragen maar liet zich overtuigen. De gemeente stelde een bedrag ter beschikking uit het duurzaamheidspotje om activiteiten te ondersteunen. Immers wanneer burgers de handdoek oppakken is dat een steun voor de gemeente om de duurzaamheidsopdracht te realiseren. De Bilt werd in 2019 een Steenbreek gemeente’.

Actie Tegelwippen 

Hoewel er op dit moment geen projecten in de pijpleiding zitten, blijft de gemeente in samenwerking met Groei en Bloei meedoen aan de actie ‘tegel eruit plant erin’ van Stichting Steenbreek. Vorig jaar stond de gemeente De Bilt op de plantjesmarkt die WVT en Groei en Bloei elk jaar organiseren. Er was zoveel belangstelling dat er zelfs planten te kort waren. Het probleem werd soepel opgelost door de leden van Groei & Bloei die aanwezig waren met planten en bereid waren die af te staan om de tegelwipper niet teleur te stellen. Ook dit jaar zal de gemeente op de plantjesmarkt, die zaterdag 20 april wordt gehouden met een tegelwipactie vertegenwoordigd zijn. De plant die in ruil voor de tegel wordt uitgegeven is een heuvelrugplant; resultaat van een ander initiatief, de Heuvelrugtuinen, om de eigen omgeving te vergroenen.

Cadeaubon

Tijdens de Week van de Groene Tuin maak je kans op een groen cadeaupakket winnen met een tuinbon t.w.v. €200,-. Kijk voor meer informatie op weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.

[door Henk van de Bunt]