Burgemeester Alexander Tchernoff bood Okke Pol bij zijn afscheid een cadeau van Leerdams glas aan.
Burgemeester Alexander Tchernoff bood Okke Pol bij zijn afscheid een cadeau van Leerdams glas aan.

Eerste griffier van gemeente De Bilt overleden

Algemeen

door Guus Geebel

Op 22 mei overleed Okke Pol. De Kampenaar was bijna vijf jaar actief in de gemeente De Bilt, eerst als gemeentesecretaris en na de invoering van het dualisme als eerste griffier van de gemeente. Op 16 december 2004 nam de gemeenteraad voor de eerste keer officieel afscheid van griffier Okke Pol. Er volgde toch nog een tweede periode. 

Bij het eerste afscheid viel geen onvertogen woord over Okke Pol. Toenmalig gemeenteraadslid Jan van Eijken (VVD) noemde hem een stuurman die de kunst verstond de klippen te omzeilen. Pol woonde in Kampen, maar het leek of hij om de hoek woonde, want hij was altijd bereikbaar. Burgemeester Alexander Tchernoff schetste de loopbaan van Okke Pol bij de gemeente. ‘Als gemeentesecretaris begonnen en uitgegroeid tot griffier’, zei hij schertsend. Hij noemde de belangrijke rol van Okke Pol in de opmaat naar de gemeentelijke herindeling en zijn inbreng bij de collegevorming. ‘De functie van eerste griffier heeft hij uitgezet als maatwerk en hij heeft daarbij steeds de grenzen opgezocht.’ 

Pol werd per 1 januari 2005 als griffier opgevolgd door Jannelies van Berkel. Toen Jannelies met zwangerschapsverlof ging deed de gemeente opnieuw een beroep op Okke Pol, die vervolgens weer even enthousiast als voorheen aan de slag ging. Aan het eind van de gemeenteraadsvergadering van 29 september 2005 werd opnieuw afscheid genomen van Okke Pol. Jannelies van Berkel was inmiddels bevallen van een dochter en hervatte per 1 oktober 2005 haar werkzaamheden als griffier van de gemeente De Bilt.