Voorzitter Hans Zwarts ankt Xavier Vandamme voor zijn boeiende verhaal
Voorzitter Hans Zwarts ankt Xavier Vandamme voor zijn boeiende verhaal

Gast in Huize Gaudeamus

Algemeen

Donderdag was Xavier Vandamme gastspreker op de Vriendenavond in Huize Gaudeamus. Eerst was er een muzikaal intro door de bekende cellist Maya Fridman. 

Xavier Vandamme is sinds 2009 directeur-bestuurder van het fameuze Festival Oude Muziek in Utrecht. De in Roeselare (België) geboren en in Nederland wonende gastspreker nam zijn publiek mee in een boeiend verhaal over zijn visie op muziek. Wat is oude muziek? Hij ging in zijn verhaal terug naar de 12de eeuw. Nederland speelde toen een grote rol en die muziek werd de afgelopen jaren vaak vertolkt door Frans Brüggen en Anne Bijlsma.

Dit jaar is ‘revival’ het thema van het Festival, waarmee bedoeld wordt het verleden een nieuw leven inblazen. Hij noemde hierin ook de revival op gebied van architectuur, gedachtengoed en religie. En daarmee ook de nostalgie, oftewel heimwee naar het verleden. Xavier noemde hierin ook het begrip erfgoed en hoe je daar mee om kunt gaan. Is het kopiëren of met fantasie restaureren in de kracht van de verbeelding. Het was een boeiend betoog van een echte muziekkenner- en vooral liefhebber.         (Frans Poot)