Onder het toeziend oog van scheidsrechters wordt er vol overgave gestreden door alle deelnemers.
Onder het toeziend oog van scheidsrechters wordt er vol overgave gestreden door alle deelnemers.

Pepernotentoernooi Judokan

Algemeen

door Kees Diepeveen

Maar liefst 264 jeugdige deelnemers tot en met 12 jaar deden mee aan het door judovereniging Judokan uit Maartensdijk georganiseerde Pepernotentoernooi. 15 verenigingen uit het hele land hadden ingeschreven. 

De 20 vrijwilligers van Judokan hadden hun handen vol aan dit grote toernooi, dat op zaterdag 26 november werd gehouden in sporthal De Vierstee in Maartensdijk. De organisatie verliep prima en werd binnen de tijd afgewerkt. In vier poules werd gestreden om de medailles. In de poule 6 jaar en jonger deden zelfs twee jongens mee van 4 jaar wat buitengewoon aandoenlijk was om te zien. De andere poules bestonden uit de leeftijdscategorieën tot 8, tot 10 en tot 12 jaar. In alle poules werd fanatiek maar sportief gestreden om de winst.

Ontspannen
Judokan is er in geslaagd om van het pepernotentoernooi een heel kindvriendelijk toernooi te maken. Na afloop van de poulewedstrijden vond direct de prijsuitreiking plaats. Alle kinderen kwamen op het ereschavot en kregen door de aanwezige pieten een gouden, zilveren of bronzen medaille omgehangen. En later kwamen daar nog de pepernoten bij. Daar waar in het verleden nog wel eens fanatiek coachende begeleiders naast de mat stonden ging het er nu heel ontspannen aan toe zodat de jonge judoka’s daarvan geen druk ondervonden. Gijs Ruijsestein: ‘Daar heeft Judokan in het verleden veel aandacht aan besteed en de weerslag daarvan was duidelijk merkbaar. Dat geldt evenzeer voor hele fanatieke mensen op de tribune. Dat gaat nu ook allemaal veel rustiger’.

Dank
De tribune in de sporthal was de gehele dag goed bezet met ouders, opa en oma’s en andere supporters. Zij genoten van de sportieve wedstrijden die op vier matten plaatsvonden en door de arbitrage prima werden begeleid. Bij de jongste deelnemers legden zij iedere keer geduldig het protocol van voor en na een partij uit. Om 16.00 uur kon de organisatie terugzien op een geweldig toernooi met dank aan alle judoka’s, EHBO, vrijwilligers en scheidsrechters die dit mogelijk maakten.