Feline met leerlingen van Basisschool Het Zonnewiel uit De Bilt tijdens de Zwerfafval Challenge in juni 2022.
Feline met leerlingen van Basisschool Het Zonnewiel uit De Bilt tijdens de Zwerfafval Challenge in juni 2022.

Afscheid van Kinderburgemeester Feline

Algemeen

door Henk van de Bunt

Donderdagavond 29 september droeg Feline Lauret de kinderburgemeestersketen over aan Renske Iseger. Onder veel belangstelling luidde burgemeester Sjoerd Potters in de gemeenteraadsvergadering die avond Feline uit, waarna zij vervolgens de burgemeestersketen overhandigde aan haar opvolgster Renske.

Burgemeester Potters vond dat Feline het fantastisch heeft gedaan: ‘Jouw bijzondere aandachtspunt voor het afgelopen jaar was duurzaamheid; een belangrijk thema, dat draait om de vraag hoe wij de planeet willen achterlaten voor volgende generaties. Klimaatverandering is een gróót thema. Zo groot, dat mensen zich er al snel machteloos bij voelen: ‘Wat kan ik eraan doen, om het tij te keren of om het in ieder geval niet erger te maken?’ Jij wilde tijdens je burgemeesterschap laten zien, hoe je duurzaamheid juist heel praktisch kunt benaderen. Zodat jong én oud er gemakkelijker zelf invulling aan kunnen geven’.

Niet machteloos
‘Dat is precies wat je dit jaar hebt gedaan. Jij hebt kinderen, maar ook hun ouders, de medewerkers van de gemeente en mij laten zien, dat wij niet machteloos zijn. Jij hebt ons geleerd, dat als je iets groots juist klein maakt, dat je dangaat zien waar je eigen mogelijkheden zijn om iets te doen. Zo heb je met de afval-challenge scholieren in De Bilt uitgedaagd om rommel op te ruimen, zodat die niet in de natuur terechtkomt. Je hebt ons ook laten zien, hoe je op een positieve manier het gesprek kunt voeren over duurzaamheid’. 

Thuis
‘Jullie doen dat zelf thuis ook. In de columns die je schreef gaf je mij en alle inwoners van De Bilt een inkijkje in hoe jullie zo´n gesprek thuis voeren. Hoe jullie daarin tot afwegingen en beslissingen komen over wat je nu kunt doen, wat het effect daarvan is en wat je misschien later kunt oppakken. Dat inkijkje alleen al was zó waardevol en leerzaam. Je passie voor praktische duurzaamheid en de manier waarop je anderen daarin meenam, hield ook ons binnen de gemeente bij de les: dit onderwerp laten we niet meer los. We hebben met z’n allen iets te doen. Alles helpt en iedere generatie heeft daarin een rol. Daar moeten we het mét elkaar over hebben. In gesprekken waarin we elkaar serieus nemen en gelijkwaardig zijn’.

Bewustzijn
Feline in haar dankwoord: ‘De reden dat ik kinderburgemeester wilde worden was omdat ik het bewustzijn over duurzaamheid en milieu wilde vergroten in onze gemeente. Ik wilde mij inzetten voor kennis over een duurzamere leefstijl en draagvalk helpen creëren voor een duurzame gemeente en vooral kinderen en andere mensen inspireren.

Onze gemeente had dit thema al op haar agenda staan en er zijn al vele initiatieven en ontwikkelingen op dit vlak. Ik ben er trots op dat ik hier aan bij heb mogen dragen en ik hoop dat het gelukt is om anderen te enthousiasmeren, bijvoorbeeld met mijn columns. Ik wens dat wij allen - u en ik en iedereen - meer na gaan denken over wat duurzaam is en kleine bijdrages willen leveren die de aarde en de klimaatverandering ten goede komen. Het zijn de kleine dingen die helpen en samen voor een grote veranderingen kunnen zorgen, daar geloof ik in’. 

Fietsen
‘Ik vond het bijvoorbeeld heel ontroerend dat een van mijn begeleiders, Giana, bereid was om met mij naar de opening van de Kinderboekenweek te fietsen op de fiets van mijn moeder. Uit duurzame overweging natuurlijk sloot ze zich zomaar aan bij mijn missie… want ze kwam met de auto, omdat fietsen te ver was vanaf haar huis en toen zijn we toch samen gaan fietsen’.

Renske
‘Ik vind het leuk dat Renske, als nieuwe kinderburgemeester voor muziek heeft gekozen. Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Stel je een wereld voor met meer muziek en een duurzame aarde en leefwijze. Hoe mooi zou de wereld dan zijn? Renske ik wens je veel plezier, succes en een mooi avontuur, want het is bijzonder en niet voor iedereen dus geniet ervan. Voor mij is het nu klaar, ik geef de mooie kinderambtsketen door en dat is nu ook goed. Ik heb van alles genoten en vind het heel bijzonder dat ik genomineerd ben voor het groene lintje en ben natuurlijk heel benieuwd naar de uitreiking op 14 oktober’.

Burgemeester Sjoerd Potters bedankt Feline Lauret.