Met het zo juist ontvangen cadeau in de hand werd de polonaise gelopen
Met het zo juist ontvangen cadeau in de hand werd de polonaise gelopen (foto Evert van Oostrum)

Afscheid wethouders Bakker en Brommersma

Algemeen

door Henk van de Bunt

Na acht jaar wethouderschap namen Anne Brommersma (GroenLinks) en Madeleine Bakker (CDA) woensdag 1 juni afscheid van de Biltse politiek. Tijdens een druk bezochte receptie met alles d’r op en d’r an werden er vele handen geschud, herinneringen opgehaald, bloemen en geschenken meegebracht, werd er gezongen en zelfs polonaise gelopen. 

Halverwege de bijeenkomst sprak burgemeester Sjoerd Potters Anne Brommersma en Madeleine Bakker toe: ‘De eerste woorden die bij mij binnenkomen om Anne Brommersma ten voeten uit te beschrijven wil ik graag delen: ’Ontwapenend, direct, teamspeler, zeer bevlogen, optimist. Maar bovenal; Anne is een prettig mens! En bijna iedereen, die ik spreek in De Bilt zal dit van harte beamen’. Ook voor Madeleine had Potters zijn huiswerk gedaan: ‘Voor jou Madeleine heb ik natuurlijk ook een rijtje woorden die jou ten voeten uit beschrijven: Daadkrachtig (een powervrouw), analytisch een kei, een politiek dier, heel ongeduldig en in hart en nieren een sportvrouw’. 

2014
Op 13 mei 2014 traden Anne Brommersma en Madeleine Bakker aan als wethouder voor respectievelijk GroenLinks en het CDA. Anne verwierf de portefeuille, WMO, Jeugd, duurzaamheid en participatie en Madeleine ontfermde zich over de portefeuilles sport, jeugd, onderwijs, economie, recreatie en (later nog) ruimtelijke ordening. Sjoerd Potters vertelde: ‘Jullie beiden zijn verschillend, maar in de afgelopen 8 jaar hebben jullie naast een goede werkrelatie ook een mooie vriendschap opgebouwd en je samen hard gemaakt voor het sociaal domein. Deze bijzondere band tussen jullie beiden moeten jullie koesteren. En nogmaals er waren verschillen tussen jullie - zeker op het terrein van duurzaamheid zeg ik met een knipoog - er is ook een groot respect voor elkaars verschillende standpunten en invalshoeken en dat heeft jullie samenwerking ook zo succesvol gemaakt’!

Anne
‘Jouw kracht Anne is dat je oprecht nieuwsgierig bent en blijft naar de ander en iemands drijfveren en dat je altijd van het goede uit wil blijven gaan zelfs als het tegendeel waar is. En dat doe je tot op de dag van vandaag Je wilt graag met anderen goed kunnen blijven samenwerken. Je vindt het heel belangrijk om de goede relatie en open dialoog in stand te houden en je begrijpt dat je als bestuurder ook regelmatig iets moet geven of een compromis moet sluiten waar je dan ook voor moet gaan staan. Om maar even een spreekwoord te gebruiken. Een vrouw, een vrouw, een woord een woord. Eigenlijk houd je helemaal niet zo van politiek en wil je vooral de goede dingen voor onze inwoners doen. Jouw belangrijkste drijfveer is vooral om het goede voor inwoners te willen doen. Waar je ook niet zo van houdt is confrontatie of boosheid. Al snel volgt er een bemiddelingspoging of een reflectie op hoe je het zelf beter kan doen. Je hebt simpelweg een enorme hekel aan conflicten. In managementtermen gesproken: je bent ontzettend groen qua kleur en dat weet je van jezelf ook en mensen waarderen dat ook aan je. 

Madeleine
Volgens de burgemeester is een bekend nummer van ABBA ‘De winner takes it all’ Madeleine op het lijf geschreven: ‘Je houdt ervan om de competitie aan te gaan en te proberen om de beste deal voor de gemeente De Bilt te regelen. Je geeft niet op, je bent standvastig, zeer secuur en doortastend en je opponent vaak een of twee stappen voor. Met jouw sterke persoonlijkheid en zakelijk instinct heb je de belangen van de gemeente de afgelopen 8 jaar uitstekend vertegenwoordigd. Maar regelmatig liet je ook je emoties zien in het college en dat vind ik zeer te waarderen. Je bent vooral een mens met diepe emoties en betrokkenheid en dat durf je ook te laten zien en dat getuigt van persoonlijk moed. Je brengt alles wat je in je hebt elke dag mee naar je werk tot op de laatste dag. Chapeau Madeleine!

Op het hockeyveld moest je helaas regelmatig je meerdere erkennen in je tegenstander en probeerde je als keeper de bal uit de goal te houden - waar je op dinsdagmiddag voor het college regelmatig de balen van had - maar als wethouder heb je veel dossiers tot een goed einde gebracht. En ik weet hoe vervelend je het vindt dat dit niet met alle dossiers is gelukt, want je bent een perfectionist. Maar de optelsom van de afgelopen jaren mag er zijn Madeleine. Zowel op sport onderwijs, economie, jeugd en RO heb je je sporen achtergelaten in De Bilt. En ook voor jou geldt dat jouw bijdrage om De Bilt weer financieel gezond te maken hier zeker genoemd moet worden’. 

Chapeau
‘Beste Madeleine: Het was een eer om met jou te mogen werken waarbij het belang van De Bilt altijd voorop stond. In de lastige tijden die we hebben gehad konden we wel altijd op elkaar vertrouwen en hadden we vaak aan één woord genoeg. Voor al jouw werk wil je graag een teken van waardering geven en de chapeau-penning van de gemeente De Bilt uitreiken. Het gaat je goed en tot ziens’!

Zingen
Op de tekst van Guus Meeuwis en Vagant: ’t dondert en bliksemt’ werden Anne en Madeleine uit-gehuldigd en werd de polonaise gelopen:

Het dondert en het bliksemt want we zijn hier in De Bilt

Tijd voor afscheid nemen al is dat ongewild

De dames gaan vertrekken, dat tegen onze zin

Wij een nieuw college, voor hun een nieuw begin

Behoed je voor het ergste, wees zeer goed voorbereid

Acht jaren werken, Een turbulente tijd

We hebben echt genoten, van Madelein en An

Ze gaan nu echt vertrekken, weer roeren in de pan.

Het dondert en het bliksemt want we zijn hier in De Bilt

Tijd voor afscheid nemen al is dat ongewild

De dames gaan vertrekken, het wordt een beetje stil

We slikken m wel weg, die bitterzoete pil

Ze houden van het Biltse, altijd in de weer

Het sociaal domein, een zorg keer op keer

Van de tongriem goed gesneden, met veel kennis in hun hoofd

We worden van hun passie en hun lachen nu beroofd

Het dondert en het bliksemt want we zijn hier in De Bilt

Tijd voor afscheid nemen al is dat ongewild

Na 8 jaar heel hard werken wordt de koers toch echt verlegd

De Bilt zal jullie missen, dat is al vaak gezegd

Het dondert en het bliksemt want we zijn hier in De Bilt

Tijd voor afscheid nemen al is dat ongewild

We wensen jullie tweetjes de wind in jullie rug

Wie weet zien we jullie op Jagtlust weer terug

Om de juiste koers te varen de toekomst tegemoet

Wensen wij de dames geluk en veel voorspoed! 

Er werd enthousiast mee gezongen.
Burgemeester Sjoerd Potters spreekt de oud-wethouders toe.
In 2018 waren Madeleine Bakker en Anne Brommersma (ook) actief betrokken bij de collegevorming.
!