Hans Frederiks staat in de finale.
Hans Frederiks staat in de finale.

Maaike van der Meer wint eerste Bilthovense Maestro

Algemeen

door Walter Eijndhoven

In het kader van hun 95-jarig bestaan organiseerde het Nederlands Brandweerorkest, op zondag 22 mei, de eerste Bilthovense Maestro. Vele belangstellenden moedigden op het Vinkenplein in Bilthoven hun favoriete deelnemer aan.

‘Ons brandweerorkest bestond vorig jaar december 95 jaar’, vertelt commissielid Helen van Vliet. ‘En dat wilden wij niet aan ons laten voorbijgaan. Het leek ons leuk een Maestro te organiseren, maar het coronavirus strooide vorig jaar roet in het eten. Maar dit jaar was het dan toch zo ver’.

Deelnemers
In januari kwam de commissie voor het eerst bij elkaar. Behalve de organisatie van het evenement, moesten natuurlijk ook deelnemers worden gezocht. Van Vliet: ‘Dat viel nog niet mee. We vroegen heel wat mensen, maar zij konden niet, hadden plankenkoorts of zeiden dat zij geen noten konden lezen. Toch konden wij uiteindelijk zeven deelnemers strikken: Hans Frederiks (Steeds Beter), Maaike van der Meer (Studio Pilates en Meer), Ernst Veldkamp (Brandweer De Bilt), Jolanda van Hulst (Voedselbank), Hans Stevens (Kapsalon Stevens), Pauline Pothoven (Biltsche Courant) en Erik van Heeringen (onze eigen onmisbare verzorger in barre tijden)’.

Workshop
In april startte de coaching van de deelnemers en kregen zij een “workshop dirigeren” van Luciënne de Valk. Zij is al vele jaren dirigent van het Nederlands Brandweerorkest. ‘Twee weken geleden en afgelopen week mochten de deelnemers voor het orkest staan en hun kunsten in de praktijk laten zien, vertelt Van Vliet’.

Copacabana
In de voorronde konden de Maestro’s kiezen uit een aantal werken uit verschillende genres, zoals Lord of the Dance, The Pink Panther, Money Money, Soldaat van Oranje, de Radetzky Mars of Rolling in the Deep. In de finale dirigeerden beide finalisten Copacabana. Van Vliet: ‘In eerste instantie wilden diverse deelnemers het finalestuk niet oefenen, omdat zij zeker wisten de finale niet te gaan halen. Maar uit ervaring weten wij dat iedereen kan winnen, zelfs als je geen noten kunt lezen. Uiteindelijk oefende iedereen toch de Copacabana’.

Film
De finale ging uiteindelijk tussen Hans Frederiks en Maaike van der Meer. Na het dirigeren van het stuk Copacabana koos de jury unaniem voor Maaike van der Meer als eerste Bilthovense Maestro. ‘Zaterdag 1 oktober komt nog een film uit over het brandweerorkest’, vertelt Van Vliet. ‘Met diverse thema’s zoals reizen en gezelligheid. Van een aantal beelden uit het archief maken wij een film van ongeveer 50 minuten. Deze film tonen wij in HF Witte Dorpshuis in De Bilt.

Maaike van der Meer (l) wint de eerste Bilthovense Maestro .