Alle negen vogeltjes vonden een vroegtijdige dood.
Alle negen vogeltjes vonden een vroegtijdige dood.

Nest koolmeesjes dood na bestrijding eikenprocessierups

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdagmiddag 6 mei vond Henk van Poelgeest uit Bilthoven negen jonge koolmeesjes dood in hun nestkastje. De avond ervoor werd, vanuit de gemeente, de eikenprocessierups bestoven met een giftig goedje. Toeval of niet? De koolmeesjes zagen er goed doorvoed uit, maar stierven een dag later een afschuwelijke dood.

Volgens de website van de gemeente is De Bilt een bosrijke gemeente met veel openbaar groen. Met een grote verscheidenheid aan planten en dieren, kortom met een grote biodiversiteit. Hier werkt zij aan door het ondersteunen van diverse initiatieven die de biodiversiteit vergroten. Blijkbaar komt zij haar woord niet altijd na.

Tuin
Van Poelgeest is gek op vogels in zijn tuin. Hij doet er van alles aan om zoveel mogelijk vogels in en rond zijn tuin te krijgen. In de winter strooit hij voer, hangt pindanetten en vetbollen op en in het voorjaar broeden elk jaar koolmezen in een nestkastje. Tot het vorige week verkeerd afliep met negen jonge meesjes.

Besproeien
Een paar weken geleden betrok een paartje koolmezen het nestkastje in zijn tuin. Van Poelgeest: ‘Alles verliep goed. Koolmezen vlogen af en aan om hun jongen te voeden. Vaak zit ik in de tuin en geniet zo van al het leven om mij heen. Tot donderdagavond 5 mei, rond 22.20 uur mannen de struiken hier in de buurt met een goedje komen besproeien. Volgens een brief van de gemeente zouden zij ‘s nachts tussen 2.00 uur en 3.00 uur langskomen vanwege bestrijding van de eikenprocessierups, maar dit gebeurde ‘s avonds. Dat vond ik vreemd’.

Vergiftigd
De volgende ochtend keek Van Poelgeest naar buiten en zag de koolmezen nog met voer vliegen, daarna werd het stil. ‘Omdat ik niets meer zag, keek ik ‘s middags in het nestkastje en vond daar negen dode koolmeesjes. Woest was ik. Die vogeltjes zijn gewoon vergiftigd. Ik heb direct een brief naar de gemeente gestuurd en hoop van een ambtenaar antwoord te krijgen. De gemeente streeft naar biodiversiteit, hoopt dat haar inwoners nestkastjes ophangen en dan laat de gemeente alles doodspuiten. Met dit beleid hebben wij over twintig jaar geen vogel meer in de tuin. De vogeltjes heb ik nog bewaard, dus ik hoop dat uitgezocht kan worden waaraan zij zijn gestorven’.