Ter afsluiting van de festiviteiten vindt er in Westbroek altijd een goed bezochte tentdienst plaats.
Ter afsluiting van de festiviteiten vindt er in Westbroek altijd een goed bezochte tentdienst plaats.

De Bilt/Bilthoven en Westbroek organiseren Koningsdag in recordtempo

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na twee jaar van coronaperikelen mag Nederland eindelijk weer gezamenlijk Koningsdag vieren. Ook in de kernen Bilthoven, De Bilt en Westbroek vieren inwoners en bezoekers Koningsdag. In De Bilt/Bitlhoven is alles daadwerkelijk op Koningsdag, Westbroek viert bijna een week lang feest.

‘Na twee jaar kunnen wij eindelijk weer feest vieren’, vertelt Frans van Beek, voorzitter van het Oranjecomité in Bilthoven. ‘Het was aan het begin van het jaar nog wel spannend of alles kon doorgaan, maar half januari stond het licht op groen en konden wij starten met de organisatie van Koningsdag. Dit jaar vieren wij Koningsdag wel iets anders dan voorgaande jaren’.

Jagtlust
In vorige jaren vond de kindervrijmarkt altijd plaats op de Hessenweg in De Bilt. Dit jaar koos het comité voor een andere locatie. Van Beek: ‘Voor onze vrijwilligers is het fijner als alle festiviteiten op één locatie plaatsvinden en niet verspreid. Dit jaar vindt alles plaats op het terrein rond Jagtlust. De kinderburgemeester opent het feest om 10.00 uur, waarbij iedereen van harte welkom is. De hele dag staat in het teken van sport en spel, er staat een horecatent en ook aan de kleintjes is gedacht met onder meer een springkussen. Op het grasveld aan de overkant van Jagtlust wordt het tuigpaardenconcours gehouden. Het wordt leuk, dus wij hopen op een groot feest’.

Westbroek
Ook in Westbroek zat de Oranjevereniging niet stil. ‘Wij zaten tot begin februari in spanning of het feest wel mocht doorgaan’, vertelt Roy de Kruif, voorzitter van de Oranjevereniging in Westbroek. ‘De vergunning vroegen wij al aan in oktober in de hoop op een positief antwoord. Al die maanden konden wij niets organiseren. Normaal hebben wij acht maanden de tijd om alles te organiseren. In februari hoorden wij dan eindelijk dat het mocht. In drie maanden tijd hebben wij alles op poten gezet en dat is gelukt. Dankzij een draaiboek. Hoewel het hier en daar best spannend was of alles op tijd klaar zou zijn. Maar het is gelukt. Wij zijn er helemaal klaar voor’.

De Oranjevereniging Westbroek organiseert tussen dinsdag 26 april en zondag 1 mei diverse activiteiten, waaronder Touwtrekken, een feestavond met bandje, Reveille, Bingo, Aubade, Op z’n Koptocht, een eetfestijn, een seniorenmiddag, Kinderdisco, de Polderloop, een fietspuzzeltocht en afsluitend op zondag de Tentdienst.