Logo vierklank.nl
Hockeycoryfeeën bijeen op Golfpark De Biltse Duinen. Zittend v.l.n.r. Melbourne 1956 Olympics Bert Keulen, Jan Willem van Erven Dorens, Marijke van Henk Bouwman†, Ammy van Jan van Gooswilligen†, Marguerite van Gerard Overdijkink† en Eddie Zwier. Staand SCHC landskampioenen 1959 v.l.n.r. Riens Meijer, Jan Menzo de Muinck Keijzer, Werner Herbers, dochters Daniela en Jessica Hooghiemstra, Jan Willem Verloop en Jelle van der Zee. (foto Hans Lebbe)
Hockeycoryfeeën bijeen op Golfpark De Biltse Duinen. Zittend v.l.n.r. Melbourne 1956 Olympics Bert Keulen, Jan Willem van Erven Dorens, Marijke van Henk Bouwman†, Ammy van Jan van Gooswilligen†, Marguerite van Gerard Overdijkink† en Eddie Zwier. Staand SCHC landskampioenen 1959 v.l.n.r. Riens Meijer, Jan Menzo de Muinck Keijzer, Werner Herbers, dochters Daniela en Jessica Hooghiemstra, Jan Willem Verloop en Jelle van der Zee. (foto Hans Lebbe) (Foto: )

BBilthovense hockey-international maakte droomgolfpark van natuurbad

Hij zou dit jaar 90 geworden zijn, Bilthovenaar Freddie Hooghiemstra. Hij nam in 1985 het verloederde Natuurbad De Biltse Duinen over om er de eerste golfbaan van Europa met een volledig automatische ‘driving range’ van te maken. Je krijgt voor 2 euro 30 golfballen en je kunt, zonder lid te zijn, bij slecht weer zelfs overdekt en verlicht, naar hartenlust je golfslagen oefenen. Op de in V-vorm aangelegde kunstgrasbaan rollen de golfballen via een middengoot weer terug naar de ballen-automaat.

Ruim vijftig vrienden, familieleden, tophockeyers, Olympiërs en golfers hielden een bijzondere bijeenkomst op het huidige golfpark De Biltse Duinen ter herinnering aan de ondernemende Freddie Hooghiemstra. Het blonde hockey-idool had in 1959 als eerste in Nederland bij snelwegerfabriek Olland in De Bilt een grote Amerikaanse poederkoffie-automaat geïntroduceerd. Het leidde voor het bedrijf tot een ongekende productie van duizenden koffiemachines op stations, in kantoren en kantines.

Goudhaantje
Hooghiemstra, aanvoerder van landskampioen SCHC in hetzelfde jaar, was als goudhaantje voor Olland uiteindelijk niet langer te houden toen hij in 1969 met een Canadees patent een kleiner formaat koffiemachine met echte filterkoffie op de markt wilde brengen. Dat leverde hem genoeg geld op om in 1985 het verlaten natuurbad De Biltse Duinen over te nemen en er zijn droomgolfpark aan te leggen. 175 meter driving range, zes natuurgras holes, ‘pitch and putt’ en een restaurant. Een geweldige aanwinst voor de ‘gewone’ golfliefhebbers in het Sticht.

Ergernis
Maar meteen ook ergernis voor ‘not-in-my-backyard’-omwonenden, hondenuitlaters en natuurliefhebbers. Voor uitbreiding moest een lange strijd worden gevoerd met talloze planwijzigingen, dubieuze grondspeculanten en beroepen tot in de Hoge Raad. Maar de gemeente en de golfclub trokken uiteindelijk in 2007 aan het langste eind. Volgens het Europees Verdrag van Firenze, moesten in een monumentenverordening alle 26 hectare Biltse Duinen, inclusief 9 holes golfpark en de camping, worden beschermd als gemeentelijk monument.

Droom
Initiatiefnemer Freddie Hooghiemstra heeft het zelf niet meer meegemaakt. Hij overleed in 1990 plotseling aan een hartstilstand op een Rijswijkse golfbaan. Maar zijn droom leeft voort, zo bleek weer eens tijdens de glorieuze reünie op golfpark De Biltse Duinen. 

(Jelle van der Zee)

Meer berichten