V.l.n.r. Lilian Zawedde, Willeke Colenbrander en Hinnejan Elswijk.
V.l.n.r. Lilian Zawedde, Willeke Colenbrander en Hinnejan Elswijk.

We8Match Loket begeleidt vluchtelingen naar werk

Algemeen

Dinsdag hadden Willeke Colenbrander, participatiecoach en afdelingscoördinator Cultuur & Samenleving van het KunstenHuis De Bilt, Lilian Zawedde, projectmedewerker Cultuur & Samenleving en Hinnejan Elswijk, voorzitter van het Steunfonds Vluchtelingen De Bilt, een gesprek over de voortgang van het project We8Match Loket.

Dit project, een initiatief van het Steunfonds en het KunstenHuis, startte in maart 2020 en zou zes maanden duren. Het doel was om statushouders in de gemeente van loopbaanadvies te voorzien en hen te helpen bij het vinden van een baan of stageplek. Door het succes ervan heeft men tot een doorstart besloten. Hiermee is er nu een duurzame oplossing voor een terugkerend probleem - waar kunnen statushouders terecht met werk gerelateerde vragen - gevonden. Elke woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur wordt deze vraag nu in Het Lichtruim aan de orde gesteld.

Intake
Lilian, eerder als nieuwkomer zelf door het Steunfonds ondersteund in het volgen van opleidingen, is inmiddels werkzaam bij het KunstenHuis als projectmedewerker. Zij doet de intake en ondersteunt de nieuwkomers in hun zoektocht naar werk of vrijwilligerswerk. Willeke helpt Lilian en onderhoudt ook contacten met de organisaties en bedrijven in de gemeente. Ze vertelt dat de mensen worden aangemeld via het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, Mens De Bilt, de RSD (Regionale Sociale Dienst) en via oud-deelnemers van We8Match. Ook wordt zij door ondernemers in de gemeente benaderd wanneer er potentiële werkplekken zijn. Door een goede samenwerking met diverse partijen in de gemeente komen de meeste mensen echt een stap verder. Willeke geeft aan dat het bestaan van het Steunfonds hier een belangrijke bijdrage aan levert en echt een leemte vult, die in andere gemeentes ontbreekt.

Steunfonds
Hinnejan: ‘Het Steunfonds ondersteunt de statushouders financieel in het laten waarderen van hun diploma, het bekostigen van een (thuis-)studie of draagt bij in de reiskosten. Het Steunfonds Vluchtelingen maakt het We8Match Loket financieel mede mogelijk omdat het zo concreet bijdraagt aan het verkrijgen van werk’. Hij vertelt ook dat iedere vorm van financiële steun met donaties of schenkingen zeer noodzakelijk blijft.

Maatschappij
Het enthousiasme van deze drie mensen om nieuwkomers in hun zoektocht naar een plaats in de maatschappij en werk te ondersteunen was hartverwarmend. Nieuwkomers met een werk- of studie-gerelateerde vraag, kunnen zich melden via wematch@kunstenhuis.nl of bellen/appen naar: 06 11168409. Wie wil bijdragen als vrijwillige jobcoach aan het We8Match Loket kan zich daar ook (aan-)melden.        (Frans Poot)

!