Het Duo Kirsti-Eva concerteerde afgelopen zaterdag in de Woudkapel te Bilthoven.
Het Duo Kirsti-Eva concerteerde afgelopen zaterdag in de Woudkapel te Bilthoven.

Weg van huis: een muzikale reis

Algemeen

Wie ver weg van huis is, mist de mooie dingen van zijn land van herkomst: de taal, de tradities, de gemeenschap en natuurlijk familie en geliefden. ‘Waar hoor ik toch thuis’, vraagt de reiziger zich soms wanhopig af en zo was het concertprogramma van het Duo Kirsti-Eva, zoals violiste Kirsti Apajalahti en contrabassist Eva Euwe zich noemen, ook samengesteld: en lange muzikale reis van Roemeense volksliedjes tot jazz uit de VS, van traditionele melodieën uit China tot hedendaagse muziek uit Zuid-Korea.

‘Weg van huis’ heette dit programma dan ook, toepasselijk voor wie deze zomer de kans heeft om te reizen, maar ook voor de violiste zelf, die haar Finse geboortegrond heeft verruild voor de Bilthovense duinen. De volle en krachtige streken van dit getalenteerde duo vulden de Woudkapel afgelopen zaterdagavond tot in alle uithoeken, zoals in ‘Together’ van Isang Yung, waarin echtelijke twisten zich afwisselden met weidse lyriek.

Het swingende, traditioneel-Chinese ‘Horse Race’ werd door beide dames virtuoos en technisch knap gespeeld, en het eerste deel uit Edgar Meyers ‘Concert Duo’, waarmee dit concert werd afgesloten, had haast orkestrale kwaliteiten, niet zo makkelijk in deze combinatie van deze twee extreme instrumenten: het hoogste (viool) en laagste instrument (contrabas) uit het symfonieorkest doorkruisten alle registers en eindigden wonderwel in het midden: in perfect unisono.         (Peter Schlamilch)