Nesrin en haar gezin in hun woning in Bilthoven.
Nesrin en haar gezin in hun woning in Bilthoven.

Nesrin heeft haar plek gevonden

Algemeen

Nesrin en haar kinderen Khaled, Abed en Almas kwamen in februari 2017 in Nederland. Haar man (Jamal) was in 2016 gevlucht; het gezin verliet het door oorlog verwoeste Homs in Syrië. Sinds eind 2017 wonen zij in De Bilt. 

Nesrin had in Syrië een eigen kapsalon en werkt nu in deeltijd als kapster in De Bilt. Om dat werk hier te kunnen doen moest zij eerst een kappersopleiding volgen. Jamal werkte in Syrië als automonteur en doet nu dat zelfde werk in Nederland. Hij volgt nu ook een kappersopleiding. Het echtpaar heeft als droom ook hier een eigen kapsalon te starten. 

Sport
De kinderen zitten alle drie op basisschool Het Zonnewiel in De Bilt. Dochter Almas (5 jaar) volgt balletlessen in Het Kunstenhuis in Het Lichtruim en zit ook op zwemles. Zonen Abed (8 jaar) en Khaled (9 jaar) voetballen bij FC De Bilt. Zij deden 2 jaar geleden al mee met de voetbal-tweedaagse, financieel mogelijk gemaakt het Steunfonds. De jongens hebben beiden hun zwemdiploma behaald, ook weer geholpen door het Steunfonds. Het gezin is sinds vorig jaar financieel onafhankelijk.

Assistent
Nesrin is ook actief bij We-Match (een ontwikkeltraject voor nieuwkomers) in Het Lichtruim. Zij doet dit als een vorm van persoonlijke ontwikkeling door o.a. mee te doen aan theatervoorstellingen. Ook is zij in de bibliotheek vrijwilliger als klassen-assistent bij de Arabische lessen. Eerder was zij ook al vrijwilliger bij het Zonnewiel. Jamal is als vrijwilliger tolk Arabisch bij het Steunpunt Vluchtelingen.

Steunpunt
Nesrin vertelt dat zij en Jamal hun familie in Syrië missen, maar zij en hun kinderen voelen zich vooral thuis in onze gemeente. Gedurende de eerste 2 jaar werden zij in het integratieproces bijgestaan door het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Ook hebben zij inmiddels veel sociale contacten weten op te bouwen. Het duidelijk zichtbaar gelukkige en stabiele gezin heeft deze situatie bereikt door een sterke wil, daarin financieel bijgestaan door het Steunfonds Vluchtelingen. Zie voor info www.steunfondsvluchtelingendebilt.nl         (Frans Poot)